UKRADENIH VEČ KOT 110.000 SLOVENSKIH TELEFONSKIH ŠTEVILK: V javnost pricurljala tudi Zuckerbergova

Svet

Na hekerskih forumih je bila prosto dostopna zbirka podatkov o 533 milijonih uporabnikov družbenega omrežja Facebook. Med temi podatki je tudi 110.178 telefonskih številk slovenskih uporabnikov, je zapisano na spletni strani nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT.

Podatki vsebujejo ime uporabnika, spol, telefonsko številko uporabnika in številko profila na omrežju Facebook, kot kaže, pa tudi datum zajema podatkov o uporabniku, opozarjajo na SI-CERT. V nekaterih primerih lahko objavljeni podatki vsebujejo tudi trenutno in prejšnje mesto prebivanja, ime delodajalca, status osebnega razmerja, naslov elektronske pošte in rojstni datum.

Na SI-CERT pri tem sicer pojasnjujejo, da so bili nekateri od teh podatkov morda tudi sicer javno dostopni vsem uporabnikom Facebooka, odvisno od posameznikovih nastavitev Facebook profila.

"Po poročanju tujih spletnih portalov in izjavi predstavnice podjetja Facebook naj bi šlo za podatke, ki so zaradi napake družabnega omrežja omogočali dostop do telefonskih številk. Napako so odpravili avgusta 2019. Da gre za starejši zajem podatkov, smo s pregledom potrdili tudi na SI-CERT," so zapisali.

Pri tem izpostavljajo, da se v nekaterih spletnih objavah navaja, da je bilo razkritih 229.039 uporabnikov iz Slovenije, a podatki vsebujejo tudi telefonske predpone +386 49 in +386 43, ki jih je uporabljal kosovski ponudnik Ipko, ki je v večinski lasti Telekoma Slovenije.

Kot še poudarjajo na SI-CERT, so lahko razkriti podatki koristni različnim storilcem pri izvajanju poskusov goljufij z družbenim inženiringom.

Po podatkih World Population Review naj bi bilo leta 2019 v Sloveniji 910.000 uporabnikov Facebooka.

Preverite lahko, ali so bili ukradeni tudi vaši podatki

Po družbenem omrežju Twitter pa se že razširja povezava do spletne strani, kjer naj bi uporabniki lahko preverili, ali so bile v tem hekerskem napadu razkrite tudi njihove telefonske številke

Na spletni strani sicer piše, da iskanj ne beležijo. "Vnos telefonske številke v nobenem primeru ne bo ogrozil tvoje zasebnosti. Zabeležimo le čas in datum iskanja, v primeru da se številka nahaja v bazi in ste bili prvi, ki ste jo iskali," so še zapisali.

Mark Zuckerberg

Ukradena tudi telefonska številka prvega moža Facebooka

Po zloglasnem hekerskem napadu je po družbenih omrežjih zaokrožila tudi telefonska številka ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga, poročajo tuji mediji. 

"Če novinarji ne dobijo uradne izjave Facebooka, naj pokličejo kar direktno Zuckerberga, njegova telefonska je objavljena," je na Twitterju zapisal Dave Walker. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija