UGANETE, KATERI DEL TELESA NAJPREJ IZDA VAŠA LETA? Znan je tudi kot 'drugi obraz'

Trendi

Naša koža z leti izgublja elastičnost in volumen, postaja bolj tanka, povešena in drobne linije se začnejo poglabljati v gube, kar je posledica upada količine kolagena (najbolj zastopana beljakovina v našem telesu) in elastina (glavna sestavina elastičnih vlaken v kitah in vezivnem tkivu), ki ohranjata kožo čvrsto in napeto. Obenem se zmanjšuje količina glukozaminoglikanov v koži, kot je recimo hialuronska kislina, kar pomeni, da koža postaja vedno bolj suha, saj ima manjšo sposobnost zadrževanja vlage. Gre za dejstvo, ki nikomur ni ravno všeč in verjetno vsak skuša proces, ki vodi v "izdajalske" gube, čim bolj upočasniti. Med drugim z izogibanjem soncu, koži škodljivim navadam, kot je kajenje, in s primerno nego. Medtem, ko se večina ljudi najbolj zavzeto posveča obrazu, pa obstaja del telesa, ki najhitreje razkrije vašo dejansko starost.

Dermatologi odkrivajo, kateri deli telesa se prvi postarajo in razkrivajo načine, kako znake prikriti ter kako zadržati nastale poškodbe. Prve znake staranja razkrivajo roke, ki jih nekateri dermatologi imenujejo "drugi obraz", piše Skin Excellence Clinics. Največ pozornosti namreč namenjamo svojemu obrazu in vratu, na roke pa radi pozabljamo. Toda koža na rokah je izjemno občutljiva in nanjo vpliva cela vrsta dejavnikov, kot so pogosto umivanje, nizke temperature, sončna svetloba in veter. Koža na rokah zato veliko prej pokaže znake staranja.

Umivanje rok večkrat na dan je vsekakor pomemben korak pri osebni higieni, vendar lahko vpliva na staranje kože. Nenehno umivanje rok, zlasti če gre za vročo vodo, močna mila ali razkužila, lahko povzroči draženje. Da bi to preprečili, pri umivanju rok uporabljajte nežna mila in nato nanesite kremo, ki bo koži pomagala pri okrevanju in ustvarila bariero na površini. Dobra izbira so mila, ki vsebujejo sestavine, kot so rastlinske maščobe in rastlinska olja. Pri pomivanju posode uporabljajte rokavice, da zaščitite roke pred močnimi sestavinami.

Ne varčujte pri kremi za roke

Ustrezna nega rok je ključna za dolgoročno ohranjanje gladke kože brez gub. Vaše roke morajo biti ves čas ustrezno hidrirane, kar je lažje reči kot narediti. Po mnenju dermatologinje dr. Michele Green rokam primanjkuje lojnih mešičkov, kar pomeni, da naravno ne proizvajajo maščobe. Da bi odpravili to težavo, dermatologinja dr. Dendy Engelman priporoča, da najprej nanesete olje in nato vlažilno kremo. Olja bodo prodrla globoko v kožo in dostavila aktivne sestavine, ki lahko zmanjšajo učinke staranja, vlažilna krema pa bo pripomogla k zadrževanju vlage, piše Martha Stewart. Sestavine, ki jih morate iskati v kremi za roke, so glicerin, sečnina, ceramidi, kisline in rastlinska olja. Izogibajte se vsem sestavinam, ki kožo izsušijo, tudi AHA kislinam. Izogibajte se tudi kremam s pH vrednostjo nad 7.

Zaščitite roke pred vplivom zunanjih dejavnikov

Za razliko od drugih delov telesa so roke pogosto izpostavljene vetru, soncu in mrazu. Vsi ti dejavniki lahko povzročijo UV-poškodbe, suhost ter razdraženost in zaradi tega so vaše roke videti starejše. Da bi odpravili to težavo pozimi, tudi ko ni premrzlo, nosite rokavice, poleti pa morate roke seveda namazati s kremo z zaščitnim faktorjem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija