UČENCI SE KLJUB DODATNIM EPIDEMIOLOŠKIM UKREPOM PO POČITNICAH VRAČAJO V ŠOLE: Pouk bo potekal po modelu B

Slovenija

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pripravilo sestanek z rektorji, predstavniki študentov in sindikatov, na katerem so se seznanili z dodatnimi epidemiološkimi ukrepi na področju izobraževanja, ki stopajo v veljavo 1. novembra. Izobraževalni proces v šolah bo sicer tudi po jesenskih počitnicah potekal po modelu B, so sporočili.

Ministrstvo je sestanek pripravilo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa je ob tem vse udeležene na sestanku pozvala k dodatnemu naporu, da zaščitijo najbolj ranljive v naši družbi in hkrati omogočijo varno študijsko okolje, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu.

Zaradi zaostrovanja epidemiološkega stanja je vlada namreč sprejela dodatne ukrepe, ki bodo na področju izobraževanje v veljavo stopili s 1. novembrom. V skladu z dopolnjenim odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusoma se bodo tako zaposleni morali testirati na 48 ur. Dodatno se s prihodnjim tednom uvaja tudi samotestiranje za vse učence osnovne šole, dijake in študente, ki bodo upravičeni do 10 testov za samotestiranje na mesec.

Prav tako za področje izobraževanje ni več izjem glede uporabe zaščitnih mask za osebe, ki izpolnjujejo pogoj PC (preboleli, cepljeni) in so v stiku z osebami, ki prav tako izpolnjujejo ta pogoj. Fakultetam so ob tem na resornem ministrstvu priporočili tudi dosledno izpolnjevanje pogoja PCT in vodenje evidence prisotnosti.

Po poročanju Radia Slovenija pa naj bi se zaradi vse slabših epidemioloških razmer Sloveniji kmalu obetalo 14-dnevno popolno zaprtje države. Da vlada razmišlja o zaprtju, naj bi bilo razumeti iz pogovora državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja s predstavniki univerz, študentov in sindikatov. Predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič je po srečanju dejal, da je mogoče razumeti, da če se ne bo zgodil kakšen čudež, bo vlada okoli 10. ali 15. novembra prisiljena v popolno zaprtje države, je še poročal Radio Slovenija. Na ministrstvu za zdravje so te navedbe zanikali.

Vindišar je kasneje v pogovoru za Studio ob 17-ih na Radiu Slovenija dejal, da ne more zanikati, da o tem ni bilo razprave, a je poudaril, da ni bila sprejeta nobena odločitev.
 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija