Turška vlada odstavila 350 policistov

Svet

Turška vlada je čez noč odstavila 350 policistov v Ankari, med njimi tudi vodje ključnih oddelkov, poročajo tamkajšnji mediji. Turčijo pretresa korupcijski škandal, v katerega so vpleteni tudi ljudje blizu premieru Recepu Tayyipu Erdoganu.

Vlada je policiste odstavila z dekretom, ki je bil objavljen ob polnoči. Med odstavljenimi policisti so tudi vodje oddelkov za finančni kriminal, organizirani kriminal in boj proti tihotapljenju. Z dekretom so bile imenovane tudi zamenjave za 250 policistov.

Ukrep je bil sprejet, medtem ko poskuša vlada ustaviti obsežno preiskavo proti korupciji, ki predstavlja največjo grožnjo 11-letni Erdoganovi vladavini.

Preiskava naj bi bila povezana z napetostmi med Erdoganovo vlado in privrženci vplivnega muslimanskega učenjaka Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Gülenovi podporniki zasedajo vodilne položaje v različnih državnih službah, tudi v policiji in pravosodju.

Erdogan trdi, da za preiskavo stoji zarota iz tujine, katere je strmoglaviti njegovo vlado. Na grožnjo je odgovoril z odstavitvijo več deset visokih policijskih uradnikov po vsej državi.

Deli novico: