TURIZEM Z DAVKOPLAČEVALSKIM DENARJEM: Kakšen gospodar obalnih hotelov je država?

Piran

V Sloveniji je v državni lasti več kot polovica hotelskih zmogljivosti, kar je svojevrstna posebnost v Evropski uniji, kjer se s hotelirstvom praviloma ukvarjajo zasebniki in ne državni uradniki. Država je v hotelih prisotna prek svojih družb – predvsem Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (KAD), ta delež pa se je še povečal z nedavnim odkupom deleža sklada York v družbi Sava d.d. Njena hčerinska družba Sava Turizem je namreč največja ponudnica turističnih kapacitet v Sloveniji, z njenim prevzemom pa je tako država postala večinska lastnica osemnajstih hotelov na različnih turističnih destinacijah po Sloveniji, od Bleda, Moravskih Toplic, Radencih, Portoroža, Strunjana in Izole. Zanimalo nas je, kako država upravlja hotele na Obali.

V SDH pojasnjujejo, da je bila v zadnjih letih izvedena prenova hotelov Histiron, Bernardin in Convent, ureditev kampa v Ankaranu ter prenova več gostinskih objektov v Portorožu. Glede poslovnih rezultatov družb, ki jih upravlja SDH na Obali, pa poudarjajo, da je Adria Ankaran v 2021 presegla rezultate iz leta 2019. Tudi sicer ocenjujejo, da je poslovanje turističnih družb, ki so v upravljanju SDH, dobro in skladno z zastavljenimi načrti družb.

"Donosnost naložb se je v letu 2021 precej izboljšala glede na leto 2020, ki je bilo izrazito krizno zaradi posledic epidemije covida-19. Nekatere družbe so že v letu 2021 presegle rezultate iz leta 2019, tak primer sta Adria Ankaran in Terme Olimia. Zelo solidno poslovanje izkazujejo družbe tudi v letu 2022," so za Regional povedali v SDH, kjer še poudarjajo, da vrednost kapitalskih naložb v portfelju SDH raste. "Uspešnost poslovanja turističnih družb se izboljšuje, družbe so uspešno prebrodile korona krizo, tudi v tem kriznem obdobju so bile izvedene nekatere investicije, ki prispevajo k dvigu povprečnih prodajnih cen in izboljšanju poslovanja."

Tudi v KAD pojasnjujejo, da so dober gospodar. Njihov Resort San Simon so v letu 2019 začeli prenavljati, in sicer je prva faza investicije zajemala prenovo hotela Haliaetum z bazenom, restavracijo, depandanso Sirena, plažnega bistroja in zunanjega tobogana. "V obdobju od oktobra 2022 do februarja 2023 nameravamo izvesti drugi del investicije, v okviru katere bomo izvedli celovito prenovo preostalih treh depandans (Korala, Palma in Perla," zatrjujejo v KAD.

Končno državni turistični holding?

Ali se bo upravljanje turističnih kapacitet v državni lasti končno poenotilo, v tem trenutku ni jasno. Sklad turističnih naložb, ki je bil ustanovljen z namenom, da bi se nanj izvedel prenos državnih hotelov, upravljal pa naj bi ga DUBT, ni zaživel in prenosi turističnih naložb države, od kapacitet Istrabenz Turizma, Save Turizem, Adrie Ankaran, Hita in drugih, se niso realizirali. Do dogovora zaenkrat še prišlo. Vendar pa se, kot kaže, vendarle premika na področju oblikovanja že dolgo pričakovanega turističnega holdinga.

Glede možnosti, da se bo država odločila za privatizacijo turizma, so pristojni v tem trenutku zaviti v molk. Znano je, da se razmišlja o delni privatizaciji in da dolgoročno država ne bo ostala večinski lastnik v tej, za Slovenijo strateški panogi. Odgovore na ta vprašanja naj bi prinesel – po zagotovilih, ki so nam jih posredovali iz SDH – Letni načrt upravljanja za leto 2023, ki bo "opredelil prihodnje korake glede turističnega portfelja in načina upravljanja, vse z namenom skrbi za strateški položaj, razvojno funkcijo in vpliv na dodano vrednost teh naložb v slovenskem turizmu. V okviru definiranja prihodnjih poslovnih odločitev bo oblikovana tudi izhodna strategija turističnega stebra". Kot dodajajo, bo ciljni delež lastništva v turističnih družbah znan po sprejemu prenovljene Strategije upravljanja kapitalskih naložb države, ki ga pripravlja ministrstvo za finance.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija