TURIZEM MOČNO OBREMENJUJE SOČO: Spomladi bodo dobili "rečnega stražarja" (FOTO)

Slovenija

Zavod Turizem dolina Soče je danes v Bovcu predstavil tehnologijo za nadzor plovbe na reki Soči, ki so jo preizkušali od avgusta do oktobra letos in je bila razvita v sodelovanju s podjetjem Instrumentation Technologies iz Solkana. Zbrani podatki so del preizkusa in ne bodo javno dostopni, pravo merjenje pa se bo začelo z marcem prihodnje leto.

Današnja predstavitev tehnologije za nadzor plovbe na reki Soči. 

Kot je povedal direktor zavoda Viljam Kvalič, so se za monitoring odločili zaradi vedno večje obremenitve reke, predvsem s strani kajakov in raftov, ki so presegli več vidikov nosilnih zmogljivosti.

Zavod za turizem je zato želel priti do kakovostnih podatkov o obremenitvi reke. Za to nalogo se je leta 2020 v pilotnem projektu povezal s slovenskim visokotehnološkim podjetjem Instrumentation Technologies, kjer so za njihov primer razvili inovativen sistem štetja plovil. Poimenovali so ga River Sentinel - "rečni stražar".

Po besedah Uroša Jermana, vodje poslovne enote za delo z industrijo v podjetju Instrumentation Technologies, naprava deluje v treh korakih: kamera najprej zajame videoposnetek, nato v realnem času umetna inteligenca obdela sliko, v tretjem koraku pa rezultat obdelave, torej izhodne podatke, pošlje na oblak.

Sistem podatke pošilja prek mobilnega omrežja, zato je lahko nameščen na oddaljenih območjih, na oblak pa pošilja le podatke o vrsti plovila in časovno značko, kdaj je bilo plovilo prepoznano, posnetek pa se po obdelavi izbriše, zato je delovanje skladno z zahtevami GDPR. Za napajanje uporablja baterije, ki se polnijo z elektriko iz sončnih celic, kar ji omogoča popolno avtonomijo.

Najprej so predvideli štiri tipe plovil, ki bi jih naprava prepoznavala, enojni in dvojni kajak ter raft in mini raft, vendar so se zaradi nizkega števila dvojnih kajakov in miniraftov odločili, da bodo ti dve vrsti plovil beležili kot kajak oziroma raft.

Zavod je v projektu, ki je bil 85-odstotno sofinanciran s strani Evropskega sklada za ribištvo, pridobil šest naprav, ki bodo nameščene (dolvodno) v Čezsoči, na Boki pri mostu, na vstopno-izstopnem mestu Srpenica II, v Trnovem, pri Napoleonovem mostu pri Kobaridu in pri Volarjah. Celotna vrednost projekta je znašala 125.000 evrov.

Ko bo sistem v polnem delovanju, bo podatke o številu plovil v oblak pošiljal vsakih 10 minut in v teh časovnih intervalih bo mogoče tudi spremljati število in vrsto plovil na reki.

Kot omenjeno, so vsi doslej pridobljeni podatki neuradni, sta pa predstavnika podjetja predstavila število plovil na naključen dan - 2. september. Ta dan je pri Trnovem mimo naprave zapeljalo 51 raftov in 96 kajakov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija