TURISTIČNA TAKSA VIŠJA Z NOVIM LETOM: Koliko bo znašala v obalnih občinah?

Koper

Že v začetku leta smo pisali, da je parlamentarni odbor za gospodarstvo dal zeleno luč zakonu o spodbujanju razvoja turizma, ki vsebuje tudi povišanje turistične takse do 2,5 evra. Za kolikšno povišanje turistične takse so se odločili v slovenski Istri, smo povprašali vse štiri obalne občine.

Dokončno odločitev o višini turistične takse so zaenkrat sprejeli le v Izoli. Na 28. redni seji Občinskega sveta Občine Izola, ki je potekala 24. maja, so svetniki v prvi obravnavi potrdili zmerno povišanje turistične takse, ki bo tudi v prihodnje porabljena namensko za dejavnosti turizma, so sporočili z občine.

Sprejeti odlok predvideva turistično takso za Izolo v znesku 1,60 evra na osebo na dan in promocijsko takso v višini 0,40 evra na osebo na dan. Tako bosta turistična in promocijska taksa z letom 2019 skupaj znašali 2 evra na osebo na dan. "Navedena višina turistične takse predstavlja 26-odstoten dvig sedanje turistične takse, kar pomeni zmerno povišanje, ki je še sprejemljivo tako za turiste kot ponudnike," so prepričani na izolski občini.

V Kopru bodo odločali danes

Mestna občina Koper je predlog Odloka o turistični in promocijski taksi v Mestni občini Koper – prva obravnava s predlogom za skrajšani postopek uvrstila na današnjo sejo občinskega sveta. Predlog odloka predvideva turistično takso v višini 1,60 evra in 0,40 evra promocijske takse, skupaj torej okrogla 2 evra za odraslo osebo na prenočitev, so sporočili s Turistične organizacije Koper. 

Turistična taksa v koprski občini trenutno znaša 1,27 evra za odraslo osebo na nočitev, kar v primerjavi s predlagano novo višino pomeni 26-odstotno zvišanje. "O višini turistične takse smo se usklajevali na ravni destinacije Istra kot tudi z drugimi občinami po Sloveniji," so še pojasnili na koprski turistični organizaciji.

V Piranu bodo odločali junija

Občinski svet Občine Piran se je sicer na svoji 28. redni seji 17. aprila v prvem branju že seznanil z občinskim predlogom odloka o turistični taksi, a bodo svetniki dokončno odločali v drugem branju, in sicer predvidoma na junijski seji občinskega sveta, so sporočili s piranske občine.

Za razliko od Kopra piranska občina predlaga zvišanje turistične takse na 2 evra. Gre za kar 58-odstotno povišanje turistične takse, ki trenutno znaša 1,265 evra. Za promocijsko takso bodo turisti morali odšteti še dodatnih 50 centov, skupaj torej 2,5 evra na nočitev.

V vseh občinah bodo nove cene v veljavo stopile z januarjem 2019.

Kot so nam še pojasnili na piranski občini, "odločitev o višini turistične takse sprejme vsake posamezna lokalna skupnost samostojno, in sicer na podlagi stanja svoje turistične infrastrukture in razvojnih načrtov. Tudi Občina Piran je odločitev sprejela sama, se je pa o njej posvetovala z drugimi obalnimi in turistično razvitejšimi občinami".

V Ankaranu skrivnostni 

V občini Ankaran turistična taksa trenutno znaša 1,27 evra na osebo na dan. Nov odlok o urejanju turistične takse še pripravljajo, "vendar pa je o višini zneska do potrditve na občinskem svetu preuranjeno govoriti. Enako velja za višino promocijske takse, ki sicer v skladu z zakonom o spodbujanju turizma znaša 25 % turistične takse," so sporočili iz kabineta župana.

Tudi v Ankaranu so se posvetovali oziroma pogovarjali z ostalimi istrskimi občinami, vendar bodo odločitev o višini turistične takse sprejeli sami.

Deli novico:

jurij |  01 .06. 2018 ob  16: 38
@ štefi @ koprčan , zakaj pa še vedno hodita v Ankaran ?
IBRO |  01 .06. 2018 ob  11: 37
@beeee, edini problem je da gre večino parkirnine na podjetje ante
@MOK |  01 .06. 2018 ob  07: 13
3. najbolj zadolzena a vec naredili kot vse ostale obcine skupaj. Berlin je zadolžen za rekordnih 10.000€ na prebivalca pa jih živi 2 200 000 tam. Pa tam se noben ne pritožuje razen za letališče. Pa če si kdaj bil v Berlinu 70% srednja žalost, 50% geto ali naseljeni tujci.

Lagano pa greš v kako drugo manj zadolženo občino, ki pa izgleda kot še v času 90-ih. Pa nimaš infrastrukture, kolesarni promet in marsikaj drugega. Sečovlje mogoče je lih zate.
@ni kaj |  01 .06. 2018 ob  06: 38
-1
Vsak kraj na svet, ki je ob morju ke drazji!!!!!!
beeee |  31 .05. 2018 ob  20: 59
v kopru ne rabimo takse imamo parkirnino

Plačljiva parkirišča se širijo na koprsko obrobje

V prihodnje bo treba parkirnino plačati še na štirih parkiriščih na obrobju Kopra. Gre za makadamsko parkirišče v Žusterni pri kopališču, pod nadvozom med Slavčkom in sedežem Marjetice Koper, v Pobegih pri zadružnem domu in pri OŠ Anton Ukmar na Markovcu
Ni kaj |  31 .05. 2018 ob  18: 48
Nas prebivalce obale itak udarijo 2x po žepu,prvič ko financiramo vse te projekte in naložbe za turiste in drugič ko v teh krajih plačujemo vse dražje kot drugod po sloveniji od vode,smeti,hrane,pijače...Podelam se na turizem in vsem tistim,ki nas v to silijo!
krtko |  31 .05. 2018 ob  17: 17
V Izoli podlegli hotelski mafiji prvi predlog bil na polno potem pa pod pritiski hotelirjev dvignili na stopnjo ki ne omogoča razvoj panoge.Pobrali bodo samo toliko kot rabijo za plače .Za razvoj naj skrbijo drugi,Glavno je da na Tic-u dela toliko politično korektnih ljudi in da imajo zagarantirano dobro plačo. Ker vrli hotelirji nič ne vračajo družbi in komuni v kateri delujejo ,Saj ne sponzorirajo nobenega društva ali umetnika , ampak samo izčrpavajo in zahtevajo prilagajanja vseh prebivalcev.(primer: parkirna mesta v mandraču kjer so prebivalci starega mesta izgubili parkirna mesta ,sedaj se pa naj znajdejo vsak po svojih zmožnostih in iznajdlivosti.Najboljše da avto pustijo na Rudi in peš hodijo v mesto.Imamo oblast ki ne razmišlja v dobrobit prebivalcev.
MOK |  31 .05. 2018 ob  17: 12
10
Nas krade že tako ali tako, turizem gor al dol... Smo 3-ja najbolj zadolžena občina zato, da gledamo popokič v Kopru.
dolfe |  31 .05. 2018 ob  16: 59
Mene in moje soproge Piran ne vidi več.Pa ne zaradi cene takse,čeprav za to kar ponujate ste prekleto predragi ,ampak zato ker se v teh letih ni nič naredilo za čistočo in olepšavo tega mesteca....ne hodimo vsi po glavni ulici ...zaidemo tudi v manjše ulice in tam se vidi vse...čistoča in tudi zastrupljenih ptic ni malo po cesti....da o lupljenju turistov v lokalih ne govorim ...cena rib skoraj enkrat dražja kot v Ljubljani ,pa smo par metrov od morja....tudi o prometu bi se dalo govoriti..posebno ob obali....skratka hodila sva dolga leta v ta kraj in upala da se bo kaj popravilo...a od tega ni nič.......odločila sva se da greva raje v toplice ...Piran pa gledava samo še na razglednicah .na njih je veliko lepši kot v resnici...
kori-kori |  31 .05. 2018 ob  16: 10
-4
Se mi kar želodec obrne, ko berem te vaše komentarje. Ste sploh dokončali osnovno šolo ? Potem pa hitro na večerno, da boste napisali vsaj EN stavek, ki bo razumen
Štefi |  31 .05. 2018 ob  15: 52
-4
V Ankaranu nebi smeli sploh pobirat t.takso. Nimaš se kje kopat, vse poti zasedeni z avtomobili, nobene ponudbe ena trgovina v kateri vsak dan manjka kruh. V ANkaranu bi morala občina plačati za goste. Bila lani in verjetno ne tako hitro.
xxl |  31 .05. 2018 ob  15: 25
Ta država realno ni normalna!
1