TURISTIČNA SEZONA V PIRANU BLIZU REKORDA: Več prenočitev v zasebnih nastanitvah, manj tujcev

Piran

V vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran so v letu 2022 zabeležili 1,83 milijona prenočitev, kar je odstotek manj kot v rekordnem letu 2019 in 19 odstotkov več kot leta 2021, so sporočili iz Turističnega združenja Portorož. Hoteli so bili manj uspešni od drugih oblik nastanitev, tujcev pa je bilo manj kot pred pandemijo.

V piranskih in portoroških hotelih se je število prenočitev v primerjavi z letom 2019 zmanjšalo za 11 odstotkov, pri drugih ponudnikih pa se je za več kot 20 odstotkov povečalo. Tujci, med katerimi je bilo največ Avstrijcev, Nemcev in Italijanov, so ustvarili 58 odstotkov vseh prenočitev. Leta 2019 je bil delež 70-odstoten.

V.d. direktor Turističnega združenja Portorož Aleksander Valentin je z izkupičkom zadovoljen. Pripisuje ga tudi porabi preostalih turističnih bonov. Po njegovih besedah bo zaradi preteče gospodarske krize letošnje leto polno izzivov. Izrazil je še željo, da "bi lahko z izrazitejšimi vlaganji v promocijo destinacije še v večji meri podpirali turistično gospodarstvo občine Piran, kar je osnovno poslanstvo združenja".

Med lanskimi dejavnostmi so v združenju izpostavili oglaševalsko kampanjo Mi smo tu, ki so jo izvedli v sedmih državah, v njenem okviru pa so izdali posebne digitalne žetone (NFT). V vlogi koordinatorja je združenje sodelovalo pri predstavitvi primorskega turizma na razstavi Expo v Dubaju. Pomagalo je organizirati evropsko srečanje lastnikov motociklov Harley-Davidson, podprlo je prireditve v okviru Tartinijevega leta (Tartini 330), Jazz festival Piran/Portorož in Festival penin, so navedli v sporočilu.

Letos načrtujejo okrepitev promocije na tujih trgih s poudarkom na obdobji pred in po sezoni ter nadaljevanje sodelovanja z drugimi občinami slovenske Istre pod imenom Love Istria, so še sporočili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  13 .01. 2023 ob  19: 23
Zdaj, ko je padla meja na Hrvaški meji bo še manj tujcev in posledično boste tudi v Piranu malo spustili cene, ker narod ne bo več imel za dopuste...namreč imamo "svobodo" v Sloveniji hahahahahaha
SonjaK |  13 .01. 2023 ob  16: 52
Vse odlično in oh in sploh. A Zadkovič vseeno ni b dovolj dober za še en mandat.
BUTALE
Zdaj ko imajo za župana Bolnika bo še boljše.