TURISTICA VABI NA SPLETNI SEMINAR: Soustvarjanje znanja o turizmu

Piran

Portoroška Fakulteta za turistične študija Turistica, Univerze na Primorskem, vabi na spletni seminar SOUSTVARJANJE ZNANJA O TURIZMU: perspektive mednarodnega akademskega povezovanja, s katerim bo sklenila projekt 5x5=25 let Turistice. Gre za še zadnji v nizu spletnih dogodkov, s katerimi so na Turistici obeležili 25 let delovanja na področju raziskovanja, razvoja in izobraževanja v turizmu. 

Nosilna tema letošnjega Svetovnega dne turizma, ki smo ga praznovali 27. septembra, je "Turizem za vključujočo rast družbe", kar izpostavlja "unikatno sposobnost turizma, da vključuje vse in nihče ni izključen, še posebej ko se bo svet ponovno odprl in se ozrl v prihodnost" (UNWTO, 2021). Ta misel Svetovne turistične organizacije poziva k temu, da naj turizem prihodnosti bo bolj vključujoč in resnično trajnosten. Spletni panel bo razpravljal o tem, kako lahko akademska skupnost pomaga ustvariti bolj trajnostni turizem, skozi prizmo mednarodnega akademskega povezovanja.

Prihodnost turizma in njegova sposobnost vključevanja in trajnostne rasti temelji na tem, kaj o turizmu in dejavnikih njegovega razvoja vemo. Splošno sprejeto prepričanje je, da je znanje gonilna sila razvoja in da je akademska skupnost odgovorna za razvoj takšnega znanja. Znanje mora biti univerzalno, torej uporabno v slehernem koncu sveta. Navkljub želji slehernega akademika, da bi tvorno prispeval k razvoju znanja, je uspeh akademika odvisen tudi od kakovosti okolja, v katerem raziskuje. Žal pa kakovost akademskega okolja za razvoj kredibilnega znanja močno variira, kar posamezne akademike in njihove inštitucije postavlja v nezavidljivo in izzivov polno pozicijo. Mednarodno akademsko povezovanje se v tej točki pojavlja kot eden najbolj učinkovitih orodij za uravnavanje razlik v kakovosti raziskovalnega okolja po svetu. Omogoča torej enakopravne možnosti akademikov po svetu, da bi prispevali k razvoju znanja o turizmu. 

Spletni seminar bo osvetlil trenutno stanje znanja o turizmu in izpostavil ključne korake, ki jih akademska skupnost in turistično gospodarstvo morate storiti, da bi zagotovila bolj vključujoč in trajnostni turizem. Izpostavili bodo pristope, ovire, prednosti in nevarnosti mednarodnega akademskega povezovanja kot ene najbolj obetajočih poti do kredibilnega znanja o turizmu. S tem pa bo tudi seminar služil kot izhodiščna točka za 1) sistematično mednarodno mreženje akademskega prostora za razvoj kredibilnega teoretičnega in praktičnega znanja o turizmu, 2) enakopravne možnosti kakovostnega razvoja raziskovalcev in njihovih inštitucij in 3) implementacijo kredibilnega teoretično podprtega znanja v turistično gospodarstvo.

Gostili bodo priznane strokovnjake s področja turizma:

- Sara DOLNIČAR (The University of Queensland, Avstralija),

- Elizabeth INESON (Manchester Metropolitan University, Velika Britanija),

- Miroslav VUJIČIĆ (University of Novi Sad, Srbija),

- James KENNELL (Greenwich University, Velika Britanija),

- Sangwon PARK (Kyung Hee University, južna Koreja).

Spletni seminar se bo predvajal prek YouTube prenosa v živo, in sicer v petek, 8. oktobra, ob 8.30. Dostopen pa bo tudi za poznejši ogled na YouTube kanalu Turistice. Več informacij najdete tukaj.