TUKAJ JE NOV VROČINSKI VAL: Temperature do 37 stopinj Celzija, a še ta teden osvežitev!

Slovenija

Vročinski val marsikje traja že celih 13 dni in osvežitve ne bo še vsaj do sredine tedna. Danes bodo temperature dosegle 36 stopinj Celzija, še huje pa naj bi bilo jutri in v sredo, ko se bodo po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije čez dan povzpele do 37 stopinj Celzija. Manjšo osvežitev s krajevnimi nevihtami naj bi prinesel začetek julija, obilnejših padavin pa zaenkrat ni na vidiku še vsaj do 7. julija, piše vremenski portal Ciklon.

Najhuje je v osrednji Sloveniji, kjer beležijo že 13. dan vročinskega vala in najverjetneje gre za nov vremenski rekord, saj tako dolgo vročina v juniju še nikoli ni vztrajala. Po poročanju vremenskega portala Ciklon, bo vročinski val v prestolnici tako trajal celih 15 dni, od 16. do 30. junija.

Danes se bo vročina stopnjevala, vrhunec naj bi dosegla jutri, ko bodo temperature v nižinah osrednje in vzhodne Slovenije med 35 in 37 stopinj Celzija.

Mediji že pišejo o novem vročinskem valu, marsikje pa se še stari ni končal. To velja za osrednjo Slovenijo, kjer imamo...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 27. junij 2021

Danes nas bo dosegla suha afriška zračna masa, ozračje bo zaradi puščavskega peska motno predvsem jutri zvečer, bo pa pojav veliko manj intenziven kot v preteklih dneh. Višinski ciklon bo zelo verjetno iznad Francije potoval proti vzhodu in v četrtek dosegel Alpe. Pojavljale se bodo plohe in nevihte, ponekod bo zapihal severni veter. Temperature čez dan bodo okoli 25 stopinj Celzija, razen na Primorskem, kjer bodo dosegle okoli 30 stopinj Celzija. 

Ker bo precej hitro zapihal severni veter, ne bodo ustvarjeni pogoji za nastanek neurij s točo. Popoldanske krajevne plohe in nevihte je mogoče pričakovati tudi v petek in soboto, ko bodo temperature do 28 stopinj Celzija, v soboto pa marsikje spet 30. Na Primorskem bo večinoma sončno in vroče.

Opozorilo

Agencija RS za okolje in prostor opozarja, na veliko toplotno obremenitev od ponedeljka do srede, predvsem v popoldanskem času.

"Večdnevno suho in občasno vetrovno vreme ter visoke temperature so marsikje po državi že izsušile nizko vegetacijo in zgornje plasti tal. To povzroča ugodne razmere za nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem, kar se že kaže v povečanem številu zaznanih požarov in gasilskih intervencij," opozarjajo pri centru za obveščanje. Zato je treba pri kurjenju in drugi uporabi ognja v naravnem okolju in na prostem upoštevati ukrepe varstva pred požarom v naravnem okolju. Prepovedano je odmetavanje cigaretnih ogorkov in drugih gorečih snovi, saj tudi te lahko v trenutnih razmerah povzročijo nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem.

Podobne razmere pričakujejo tudi v prihodnjih dneh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija