TUDI ZRS KOPER NA EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI: Odkrivali so, katera so tista pravila, ki jih stroka priporoča za ohranjanje zdravja (FOTO)

Koper

V okviru Evropskega tedna mobilnosti so se v tem tednu predstavili tudi sodelavci Inštituta za kineziološke raziskave (IKARUS) ZRS Koper, ki so skupaj z otroci iz Zasebnega vrtca Račka in četrtošolci iz Osnovne šole Koper odkrivali, katera so tista pravila, ki jih stroka priporoča za ohranjanje zdravja.

Evropski dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, in sicer kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. Vsako leto 22. septembra lokalne skupnosti predstavijo svoja mestna središča v drugačni luči in izvedejo ključne dejavnosti, namenjene omejevanju avtomobilskega prometa na določenih območjih, spodbujanju uporabe trajnostnih oblik prevoza in ozaveščanju prebivalcev o vplivih njihove izbire potovalnega načina. Z leti je dan brez avtomobila prerasel v Evropski teden mobilnosti. Ta vsako leto ponudi mestom, združenjem in organizacijam prostor za promocijo pobud za trajnostno mobilnost v mestih ter dvig ozaveščenosti prebivalcev.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti 2020, ki je potekal med 16. in 22. septembrom v Kopru, so sodelovali tudi raziskovalci IKARUS ZRS Koper, ki že vrsto let sodelujejo v raziskavah na področjih vadbe za zdravje, preventive, rehabilitacije in prehrane. Osrednja tema predstavitve za otroke je bilo "gibanje".

"V veliko veselje je bilo slišati, da otroci že veliko vedo o tem," je povedala dr. Saša Pišot, sodelavka IKARUS ZRS Koper. Matej Kleva, tudi sodelavec IKARUS ZRS Koper, pa je otrokom predstavil tudi določene podrobnosti o dnevni količini in vrsti športne vadbe ter varnosti in potrebnem počitku.

Otroci so z zanimanjem spremljali tudi Kajo Teraž, sodelavko IKARUS ZRS Koper, ki je s sladkorčki praktično ponazorila priporočljivo količino dnevnega vnosa sladkorja ter pri tem opozorila tudi na prehranski vidik zdravega življenjskega sloga.

V smeri novih ukrepov v času covid-19 se je ob zaključku predstavitve pokazalo zanimivo za otroke tudi merjenje temperature.