TUDI ZALJUBLJENOSTI SE LAHKO NAUČIMO: 3 načini, kako začutiti "metuljčke v trebuhu"

Trendi

Pogosto slišimo, da je ljubezen smisel življenja in za mnoge ljudi je izredno pomembno, da imajo z ljudmi ob sebi močne čustvene povezave. Po drugi strani pa se zaljubiti ni tako preprosto in včasih pogrešamo "metuljčke v trebuhu". Pa je ta značilen znak zaljubljenosti možno zavestno ustvariti? Strokovnjaki za odnose pojasnjujejo, ali je zaljubljenost stvar čiste "kemije" ali gre za zavestno odločitev.

1. Zavestno se odločite

Preden se sploh začnete poskušati zaljubiti v nekoga, se morate prepričati, da ste se pripravljeni zaljubiti. Po mnenju zakonske in družinske terapevtke Francis Patton, se lahko resno zaljubite le, če si tega želite oziroma se tako odločite.

Kaja Murti, klinična hipnoterapevtka in trenerka čustvenih odnosov, meni, da ko poskušate najti načine in razloge, da bi nekoga ljubili, je to zavestna izbira. "Drugi vam povedo, kako dobra je ta oseba, in sčasoma začnete v njej res opažati dobro ter se prepričate, da je ta oseba prava za vas in jo začnete ljubiti," pravi.

"Ko se odločite, da se boste v nekoga zaljubili zaradi njegovega značaja in načina, kako se počutite, ko ste v njegovi prisotnosti ali mislite nanj, je to globlja vez. To je več kot le privlačnost, to je ljubezen. Človeka ljubiš zaradi tega, kar je, in ne le zaradi tega, kar predstavlja," razlaga terapevtka.Včasih lahko pomaga tudi razumevanje "znanosti" o ljubezni. "Ko razumete, kako in zakaj se ljudje zaljubijo, se lahko naučite, kako v možganih sprožiti dopaminske in serotoninske receptorje, da bi lažje začutili ljubezen," še pravi.

2. Naučite se odpreti ljubezni

Morate si dati priložnost, da se odprete osebi, v katero se želite zaljubiti. Ne mešajte poželenja in ljubezni.

Po Pattonovi je skrivnost namerne zaljubljenosti v razvijanju čustvene intimnosti: "Gre za deljenje lastnih občutkov in sočutja s partnerjem. Na koncu se zaljubiš v osebo, s katero se zbližaš in ji lahko zaupaš svoja čustva in ki si je upala zaupati tudi tebi svoja."

Dovoliti si morate biti ranljivi in s partnerjem deliti svoje sanje, strahove in travme, da se lahko čustveno povežete in razvijete medsebojno empatijo in ljubezen. V potencialnih partnerjih poiščite malenkosti, ki bi jih želeli pri življenjskem sopotniku, in se nanje osredotočite.

3. Vadite intimnost

Najlažje se naučite ljubiti nekoga, če opazite vse, kar ta oseba počne za vas in druge. "Če vam je všeč, kako človek ravna z drugimi, zlasti s starejšimi in šibkejšimi, potem veste, da je to osebo vredno občudovati, ljubiti in biti z njo," pravi Murtijeva. Kot dodaja, se je enostavno zaljubiti in imeti rad nekoga, ki je prijazen in sočuten.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija