TUDI VI VEJPATE? To so okusi, ki so najbolj nevarni

Svet

Ker so raziskave o morebitnih nevarnostih vejpinga za zdravje v zgodnjih fazah, uporabniki e-cigaret še ne vedo, koliko in kakšno škodo lahko ta navada povzroči njihovemu zdravju. So pa znanstveniki že ugotovili, da so nekateri okusi nevarnejši od drugih. 

Po doslej zbranih podatkih e-cigarete uporablja približno 4,3 milijona Britancev, kar je več kot pred desetletjem, ko je bilo takšnih  uporabnikov približno 800.000. Čeprav ta navada velja za varnejšo od tobaka, znanstveniki vseh tveganj še ne poznajo, piše The Sun.

Ta teden so v Angliji predstavili načrte za spodbujanje dolgoletnih kadilcev, da cigarete zamenjajo za vejp. Milijonu ljudi – skoraj petini kadilcev – bodo ponudili nakup e-cigaret, s čimer naj bi zmanjšali stopnjo zasvojenosti.

Ne glede na to, ali vejpate občasno, ali pa je to za vas alternativa kajenju, nekaterim okusom se boste morda želeli izogniti.

Meta

Meto ali mentol lahko zaradi njenega svežega okusa zlahka smatramo za 'zdravo'. Vendar pa je po podatkih nove študije okus mete morda eden izmed najbolj nevarnih okusov za zdravje pljuč. 

Raziskovalci Univerze v Pittsburghu so odkrili, da le-ta proizvaja strupene mikrodelce, ki lahko povzročijo pljučne bolezni. Ljubitelji vejpinga z okusom mete so dihali plitvejše in imeli slabše pljučne funkcije, tudi če niso bili dolgoletni kadilci. 

Po podatkih dobrodelne organizacije Astma in pljuča kar 20 odstotkov vseh smrti v Združenem kraljestvu povzročijo prav pljučna obolenja.

Kremasti okusi

Mandelj, karamela, vanilija in piškot zvenijo precej neškodljivo, kajne? No, ena od raziskav je pokazala, da je pri otrocih, katerih mame vejpajo te okuse, povečano tveganje za deformacije obraza.  

V ameriški študiji so namreč ugotavljali, kako lahko tekočine za vejp vplivajo na človeške zarodke, in sicer tako, da so ocenjevali, kako vplivajo na paglavce.  

Strokovnjaki z univerze Virginia Commonwealth so ugotovili, da je pri 70 odstotkih paglavcev, ki so bili izpostavljeni vejpanju s kremastimi okusi, prišlo do deformacij obraza. Znanstveniki zato domnevajo, da bi pri ljudeh lahko povzročili razcepljenost ustnice ali mehkega neba (t. i. zajčja ustnica), čeprav znanstveniki tega z gotovostjo še ne morejo potrditi.

Pokovka z maslom

Nevarnosti tega slastno dišečega okusa so prvič odkrili v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so se zaposleni v ameriški tovarni pokovke začeli pritoževati zaradi kašlja in hripavosti.  

Ugotovili so, da so težave s pljuči posledica nepopravljive in smrtonosne pljučne bolezni, imenovane bronhiolitis obliterans, ki jo pogosto imenujejo tudi 'pokovka pljuč', navaja The Atlantic.

"Vzrok zanjo so našli v kemikaliji diacetil, ki nastane pri proizvodnji pokovke z maslom in ki so jo v tovarni vdihavali ves dan," pravi pisateljica Diana Crow.

Cimet

Čeprav ima morda prijeten vonj in okus, to še ne pomeni, da je varen. Pretekle raziskave so namreč pokazale, da je to morda celo najbolj nevaren okus za vejpanje. 

V študiji, objavljeni v reviji Frontiers in Physiology, je bil cimet naveden kot eden od najnevarnejših okusov za pljuča, po podatkih WebMD pa lahko okusi cimeta celo poslabšajo sposobnost pljuč, da se znebijo sluzi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  16 .04. 2023 ob  17: 37
mogoče je še najmanj škodljiv navaden tobak