TUDI V PONEDELJEK RAZLIVANJE MORJA: Poglejte posledice opustošenja v Piranu (FOTO)

Slovenija

Posamezne reke v zgornjem Posočju, na Gorenjskem, Koroškem in v porečjih Savinje se še vedno razlivajo, kaže zadnje hidrološko poročilo agencije za okolje (Arso). Drava je ponoči upadla, a se še razliva dolvodno od jezu Markovci. Danes čez dan pa se bodo razlile še Vipava, Savinja in Sava v srednjem in spodnjem toku, Kolpa in Krka, napovedujejo.

Ponoči so močneje narasle posamezne reke in hudourniki v severozahodni in severni Sloveniji ter v porečju Ljubljanice. Nekatere reke in hudourniki so se razlili ali poplavili. Poplavljalo je tudi morje.

????Nadaljuje se odprava posledic besnenja narave, ki je tudi to noč kot za šalo premetavala skale na piranski punti. ????Podobe posledic včerajšnjega opustošenja je v objektiv ujel Ubald Trnkoczy

Objavil/a Okolje Piran dne Nedelja, 05. november 2023

Še se razlivajo posamezne reke v zgornjem Posočju, na Gorenjskem, Koroškem ter v porečjih Savinje, Ljubljanice in Reke.

Vodnatost rek v večjem delu države je velika in se še povečuje, le reke na severovzhodu Slovenije imajo srednjo in ustaljeno vodnatost, navaja hidrološko poročilo.

Razlivne površine manjših rek se bodo danes dopoldne še ohranjale, njihovi pretoki pa se bodo začeli zmanjševati. Danes čez dan se bodo razlile še Vipava, Savinja in Sava v srednjem in spodnjem toku, Kolpa in Krka.

Kot je povedal regijski poveljnik civilne zaščite za Dolenjsko Marjan Šmalc, ponoči večjih težav na njihovem območju ni bilo, Kolpa sicer narašča, a za zdaj ostaja pod kritičnimi nivoji. Ob napovedanih razlivanjih Krke in Kolpe pa pričakujejo razlivanje na območju vsakoletnih poplav, je dejal.

Drava je ponoči upadla, a se še razliva dolvodno od jezu Markovci. Sredi dneva pa se bo zmerno povečal njen pretok na meji z Avstrijo, predvidoma na 1150 kubičnih metrov na sekundo. Razlivne površine Drave v spodnjem toku se bodo popoldne ponovno nekoliko povečale, navaja hidrološko poročilo.

Vodnatost rek v zahodnem delu države se bo sredi dneva začela zmanjševati, na vzhodu pa bodo reke naraščale večji del dneva. Jutri in v naslednjih dneh se bo vodnatost rek povsod po državi zmanjševala, Drava v spodnjem toku, Ljubljanica in Krka pa se bodo še razlivale. Kraška polja bodo ojezerjena.

Jutri med 3. in 8. uro zjutraj se bo morje razlivalo na izpostavljenih delih obale v višini okoli 15 centimetrov.

Jutranje temperature rek so med 7 in 15 stopinj Celzija, morje pa ima 19 stopinj, še navaja agencija za okolje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .11. 2023 ob  07: 34
@iniciativa,zato pa se sprehaja horda bebavih firbcev.
Iniciativa za pravičen Piran |  05 .11. 2023 ob  18: 26
Župana in njegove ekipe veseljakov pa ni na spregled...ah, seveda, saj je vikend.