TUDI ŠVEDSKA SE BOJI TRETJEGA VALA: Se obeta zaostritev ukrepov?

Svet

Število novih okužb z novim koronavirusom na Švedskem hitro narašča in kljub cepljenju proti covidu-19 obstaja tveganje tretjega vala epidemije, ki bi bil lahko še hujši od drugega, je danes opozoril glavni epidemiolog Anders Tegnell. Na Švedskem zato med drugim razmišljajo o omejitvi števila kupcev v trgovinah in nakupovalnih centrih.

"Agencija za javno zdravje predlaga omejitev števila ljudi v trgovinah in nakupovalnih središčih na največ 500," je dejal Tegnell po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Ljudem bo agencija tudi priporočila, naj ne nakupujejo v skupinah in da naj v trgovine hodi le po en član gospodinjstva. Omejitev naj bi začela veljati v soboto. Že zdaj pa mora biti v trgovinah najmanj 10 kvadratnih metrov površine na stranko.

Število novih okužb na Švedskem narašča tretji teden zapored, in sicer vsak teden za deset odstotnih točk. Kot je na novinarski konferenci dejal Tegnell, cepljenje proti covidu-19 zmanjša tveganje za težji potek bolezni in smrt, ne vpliva pa bistveno na število okužb.

Švedska zaradi pandemije ni nikoli ustavila javnega življenja kot številne druge evropske države, temveč se je zanašala na milejše ukrepe in priporočila. Kljub temu od novembra postopoma zaostruje omejitve. Od ponedeljka se morajo tako restavracije in bari zapreti ob 20.30, ne glede na to, ali prodajajo alkoholne pijače ali ne.

Švedska z 10,3 milijona prebivalcev je v pandemiji prizadeta huje od nordijskih sosed. Doslej so potrdili skupno skoraj 700.000 okužb in 12.882 s covidom-19 povezanih smrti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija