Čeprav lahko v skladu z novim vladnim odlokom v gostinskih lokalih od danes gostom po vsej državi strežejo tudi v notranjih prostorih, so številni gostinci do tega še zadržani. Pogoji so namreč precej strogi. Večinoma so sicer zadovoljni z nadaljnjim rahljanjem ukrepov.
TUDI OBALNI GOSTINCI KRITIČNI DO ODLOČITEV VLADE: Ukrepi za delovanje lokalov bi morali biti bolj življenjski
Koper
V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije sproščanje ukrepov pozdravljajo, a kot so izpostavili, se niso strinjali s pogoji, ki veljajo za obisk v notranjih prostorih hotelov, gostiln in lokalov. Prepričani so, da gre za diskriminatorno in neživljenjsko odločitev vlade.
"Če lahko politiki, poslovneži in drugi izbranci še vedno obiskujejo notranjost gostiln in sestankujejo brez vseh dokazil in so sestankovali tudi v času najhujšega širjenja virusa, mora biti ta pravica dana tudi vsem ostalim prebivalcem Slovenije. Dovolj je bilo odločitev, s katerimi nas vlada ločuje na ljudi s privilegiji in brez njih," so zapisali v javnem pismu, naslovljenem na predsednika vlade Janeza Janšo, gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in druge odločevalce. Ob upoštevanju higienskih priporočil in drugih podobnih ukrepov bi po njihovem prepričanju zagotovili višjo stopnjo varnosti, kot jo trenutno predlagani ukrepi, saj ti niso zagotovilo varnosti. Oblast so pozvali k prenehanju delitve ljudi in omejevanju dejavnosti pri odpiranju in delu z gosti.
V izolskem Wine baru Manzioli so ocenili, da so zadeve zdaj bolj urejene, poleg tega jim je tudi občina prišla nasproti in dovolila postaviti mize tudi izven določenih gabaritov, ne da bi jim pri tem zaračunala posebne stroške. Sicer pa zaradi rahljanja ukrepov in možnosti strežbe v notranjosti lokala ne pričakujejo več gostov kot običajno. Določila so nejasna in jih ne razumejo niti inšpektorji, sami pa tvegajo, da bi bili po finančno in psihično stresnem obdobju še denarno kaznovani. Zato se strežbi v lokalu za zdaj izogibajo, so opozorili.
V Wine baru so poleg tega kritični do določbe o zaprtju lokalov po 19. uri. Marsikateri gost, ki je v službi do 17. ure, tako ne utegne niti priti do njih. Z vidika omejitve nočnega življenja bi bila po njihovem mnenju razumnejša omejitev obratovanja po 21. oz. 22. uri.
Tudi v koprski Čajnici Vanilla, kjer so imeli dopoldne polno zasedeno teraso z gosti, se zaenkrat še niso odločili za odprtje notranjosti lokala. Kot so pojasnili, so že tako preobremenjeni z ostalimi koronskimi ukrepi, ne da bi še dodatno preverjali, ali so bili gostje cepljeni oz. testirani. Poleg tega pa sami niso pristojni za preverjanje tega, so dodali. Po njihovem mnenju bi morali biti ukrepi za delovanje gostinskih lokalov bolj življenjski in bi morali v večji meri upoštevati dejansko stanje ter zagate gostincev.