TUDI OB BOŽIČU BO DRUŽENJE OMEJENO: Dovoljeno zbiranje do desetih ljudi

Svet

Vlade vseh 16 nemških zveznih dežel so se dogovorile o smernicah za omejitev socialnih stikov ob božiču. Glede na dogovor, v katerega so imele vpogled nekatere tiskovne agencije, bo med 23. decembrom in 1. januarjem dovoljeno zbiranje do desetih ljudi, kar je še enkrat več kot v preostanku decembra. Za otroke do 14 let ta pravila ne bodo veljala.

Osnutek dokumenta tudi poziva k pogovorom z verskimi skupnostmi o ukrepih za zmanjšanje stikov ob verskih obredih ali srečanjih.

Ukrepi so kompromisna rešitev, saj so se nekatere dežele, ki jih je pandemija covida-19 manj prizadela, zavzemale za manjše omejitve. O njih naj bi odločali na sredinem srečanju s kanclerko Angelo Merkel, ki ji prejšnji teden ni uspelo dobiti zelene luči dežel za strožje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Angela Merkel

Novi ukrepi, ki predvidevajo podaljšanje zaprtja restavracij, barov in kulturnih ustanov, vključujejo tudi priporočilo, da naj na živahnih ulicah in trgih ne bi bilo ognjemetov, da bi se tako izognili zbiranju večjega števila ljudi.

Nekateri politiki se zavzemajo za popolno prepoved ognjemetov zaradi velikega števila poškodb, ki se ob njih zgodijo vsako leto. S tem naj bi razbremenili bolnišnice, ki so obremenjene zaradi velikega števila bolnikov s covidom-19.

V sredo naj bi tudi sprejeli odločitev glede obvezne uporabe zaščitnih mask v šolah.

Nemčiji je od uvedbe strožjih ukrepov 2. novembra uspelo nekoliko zmanjšati število novih okužb, a zdravstvene oblasti opozarjajo na hitro polnjenje bolniških postelj na oddelkih za intenzivno nego. Kanclerka Merklova je poudarila, da ukrepi še niso dali želenega učinka.

Po podatkih nemškega inštituta za javno zdravje Robert Koch so v Nemčiji doslej potrdili skoraj 942.700 okužb z novim koronavirusom, od tega več kot 13.500 v zadnjem dnevu. Za covidom-19 je skupno umrlo več kot 14.300 ljudi, med njimi 249 v zadnjih 24 urah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija