TUDI NA OBALI VELIKO ZANIMANJE ZA SAMOTESTIRANJE: "Naredili smo vse v naši moči, da bi šolarji dobili teste v najkrajšem možnem času"

Koper

Z današnjim dnem se je tudi uradno začelo novo šolsko leto, ki naj bi letos potekalo predvidoma v šolah in ne več na daljavo. Da bi lahko ohranili ta klasičen in za šolarje najbolj primeren način izobraževanja, se bodo učenci zadnje triade in dijaki tedensko samotestirali. Ta princip bo veljal tudi za mladostnike, ki so vključeni v zavode za mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter za učence, vključene v tretjo do šesto stopnjo posebnih programov. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Robert Cugelj je že pred dnevi napovedal, da bodo učenci in dijaki teste lahko prevzeli v lekarnah po državi, zato smo preverili, kakšno je povpraševanje po testih na Obali.

Kot so nam pojasnili v Obalnih lekarnah, je bilo zanimanje po paketih testov za samotestiranje v ponedeljek zjutraj precejšnje, učenci in dijaki pa so jih sproti prevzemali čez dan. Točnega podatka o tem, koliko testov so že razdelili, niso imeli, saj teste prejemajo sukcesivno in jih glede na povpraševanje sproti izdajajo.

V njihovih lekarnah so (do včeraj do 16. ure, op. a.) prejeli približno 8000 testov, nove dobave pa prejemajo sproti. Sicer so največ paketov testov razdelili v Lekarni Koper.

Po njihovem opažanju je nekoliko več zanimanja po paketih hitrih testov med osnovnošolci kot pa pri dijakih. 

Zanimalo nas je tudi, ali se je, kot v nekaterih drugih lekarnah po Sloveniji, zgodilo, da je paketov že prvi dan zmanjkalo? Pojasnili so nam, da je bilo v ponedeljek zjutraj v lekarniških enotah Obalnih lekarn Koper na voljo toliko testov, kolikor so jih dobavitelji uspeli dobaviti, nato pa so tekom dneva izvedli še dodatne dobave in prevzeme.

"V kolikor je testov občasno zmanjkalo, smo si prizadevali, da čim prej dobimo naslednjo dobavo. Z zavedanjem pomena preprečevanja širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, k čemur sodi tudi testiranje, smo naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi šolarji teste pridobili v najkrajšem možnem času," so še navedli za naš portal.

Da je zanimanje za pakete testov veliko, pa navajajo tudi v Lekarni Melisa Škofije. V ponedeljek so prejeli 50 testov, razdelili pa so jih pretežno med osnovnošolce, saj se v njihovi neposredni bližini nahaja osnovna šola. Ob tem dodajajo, da je veliko zanimanje tudi med dijaki.

Danes pričakujejo novo pošiljko testov, zato so prilagodili tudi delo lekarne in bodo z izdajanjem testov začeli že ob 7. uri zjutraj.

Učenci zadnje triade osnovne šole in dijaki lahko ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja in brez recepta v lekarnah prevzamejo komplete testov za samotestiranje. Vsak učenec oziroma dijak lahko na mesec prevzame 5 testov, v imenu šolarjev pa lahko teste prevzamejo tudi starši ali skrbniki. Upravičenost se ugotavlja na podlagi datuma rojstva s kartice zdravstvenega zavarovanja oziroma v izjemnih primerih s potrdilom o vpisu, so nam še pojasnili v Obalnih lekarnah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija