TUDI KOPRSKI ZAPOR 'POKA PO ŠIVIH': Primeren za 106 oseb, v njem pa jih je kar 146

Koper

Podatki Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) razkrivajo, da se v koprskem zaporu, ki ima kapaciteto za 106 oseb, trenutno nahaja kar 146 zapornikov. Tudi številni drugi zavodi za prestajanje kazni zapora so glede na razpoložljive prostorske zmogljivosti prezasedeni.

"Migrantska kriza je v zadnjih mesecih ohromila zapore," opozarjajo na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij, kjer se, kot poroča portal Siol, trenutno spopadajo z velikim porastom pripornikov, osumljenih storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po 308. členu kazenskega zakonika, za katerega je zagrožena kazen od treh mesecev do 15 let.

Trenutno je v slovenskih zaporih zaprtih 1.789 oseb, od tega 850 tujcev. Zasedenost slovenskih zavodov za prestajanje kazni zapora glede na razpoložljive prostorske zmogljivosti je bila v začetku tega tedna 138-odstotna. Najbolj zasedena sta bila ljubljanski in mariborski zapor. Prvi je bil skoraj 200-, drugi pa 170-odstotno zaseden, kažejo podatki uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS).

V koprskem zaporu, ki ima kapaciteto za 106 oseb, je trenutno zaprtih 146 zapornikov, zasedenost je kar 137,74 odstotna.

V URSIKS ocenjujejo, da so izčrpali razpoložljive vire in da je v danih razmerah potrebna pomoč zunanjih institucij. Ministrstvo za pravosodje naj bi zato razmišljalo o znižanju predpisane kazni po 308. členu Kazenskega zakonika za dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Izboljšanje pogojev naj bi prinesla tudi izgradnja nadomestnega ljubljanskega zapora v Dobrunjah, ki bo razbremenila prezasedene moške zapore.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  22 .02. 2024 ob  07: 03
Tihotapce ljudi preseliti v zapore v Turčijo, Afganistan, Pakistan.
hribi |  21 .02. 2024 ob  17: 05
Vprašajte kakšna je zasedenost zaporov v Latinski Ameriki ali JV Aziji. In kmalu bo jasno, da imamo še za vsaj 20x toliko prostora za tiste, ki ne spoštujejo pravni red Rebublike Slovenija. To ni hotel a la cart. To je prevzgoja nevzgojenih.