TUDI ITALIJANI SO SE PODVIZALI: Prvič so v enem dnevu cepili več kot pol milijona ljudi!

Svet

Poročali smo že o primeru Nemčije, kjer so v enem dnevu cepili več kot milijon prebivalcev. Spodbuden mejnik je te dni dosegla tudi Italija, v četrtek so namreč proti covidu-19 prvič cepili več kot pol milijona ljudi v enem dnevu. To je eden od ključnih ciljev cepljenja v državi, je sporočila italijanska vlada.

Italijanske oblasti so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sprva upale, da bodo ta cilj dosegli že sredi aprila, a se je ta odmaknil zaradi pomanjkanja odmerkov cepiva po vsej Evropi.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je na Facebooku objavil, da so v Italiji v četrtek porabili več kot 500.000 odmerkov cepiva, kar je po njegovi oceni posledica "timskega dela".

Po uradnih italijanskih podatkih so v državi z okoli 60 milijoni prebivalci doslej porabili 19,5 milijona odmerkov cepiva, celovito zaščito pa je prejelo 5,75 milijona ljudi.

Italijanski vladni komisar za boj proti novemu koronavirusu, general Francesco Paolo Figliuolo je za italijansko televizijo RAI napovedal, da bodo v Italiji do sredine julija cepili 60 odstotkov odraslih.

Potek cepljenja se je v Italiji v zadnjih dneh pospešil, a je časnik Il Sole 24 Ore izračunal, da je sedemdnevno povprečje še vedno samo okoli 360.000 cepljenih na dan.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Italija trenutno zaostaja za nekaterimi večjimi evropskimi državami. Vsaj en odmerek cepiva je prejelo manj kot 25 odstotkov prebivalcev, v Nemčiji je ta odstotek 28,1, odstotka, v Španiji 27,6 odstotka in v Franciji 26,7 odstotka.

V Italiji je doslej umrlo več kot 120.000 covidnih bolnikov, kar jo uvršča na drugo mesto v Evropi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija