TUDI AVSTRIJCI NAČRTUJEJO ZAOSTRITEV UKREPOV: Na ta način želijo preprečiti najhujši scenarij zaprtja v jeseni

Svet

Zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom v Avstriji tamkajšnje ministrstvo za zdravje svari pred zaskrbljujočim scenarijem in načrtuje zaostritev ukrepov. Med drugim bi tako po novem v diskoteke dovolili le še cepljenim, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Delovna skupina ministrstva sicer še ni natančno zasnovala načrtov za zaostritev ukrepov, glede na dokument, ki ga je pridobila APA, pa predlagajo določene zaostritve glede covidnih potrdil, saj bi jih cepljeni prejeli šele, ko bi bili v celoti zaščiteni. V dokumentu ministrstva opozarjajo na porast števila okužb, če se bo trend nadaljeval, pa je Avstrija na poti v zaskrbljujoč scenarij, še piše.

Glavne razloge za porast števila okužb vidijo v sproščanju ukrepov v začetku meseca, med drugim odprtju nočnih klubov, širjenju različice delta, ki predstavlja okoli 90 odstotkov vseh novih primerov, ter okužbah, povezanih s potovanji. Prepričani so, da lahko s povečanim številom cepljenj in uvedbo novih ukrepov še pravočasno preprečijo najhujše. V nasprotnem primeru bi lahko znova prišlo do delnega ali celotnega zaprtja države, svarijo.

Med drugim so predlagali, da se vlada začasno odreče nadaljnji odpravi ukrepov, za potnike z rizičnih območij pa bi uvedli obvezen PCR test, pri čemer bi razširili seznam rizičnih območij. Dodatno bi okrepili tudi nadzor na meji in v gostinstvu, kjer je trenutno pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Če ti ukrepi ne bi zadostovali, bi razširili seznam območij, kjer je nujen pogoj PCT in nošenje mask.

V Avstriji so sicer v zadnjem dnevu potrdili še 306 novih okužb z novim koronavirusom, kar je precej nad povprečjem prejšnjega tedna, ko so na dan v povprečju potrdili 219 okužb. Incidenca okužb v zadnjih sedmih dneh na 100.000 ljudi se je dvignila na 17,2. V bolnišnicah je trenutno 109 covidnih bolnikov, od tega jih je 33 na intenzivni negi. Do sedaj so v Avstriji najmanj enkrat cepili skoraj 57 odstotkov ljudi, od tega jih je v celoti zaščitenih okoli 43 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija