TRUMP V DVEH LETIH IZREKEL VEČ KOT 7600 LAŽI: Lagal povprečno 15-krat dnevno

Svet

Ameriški časopis Washington Post je izračunal, da je predsednik ZDA Donald Trump leta 2017, kar je bilo prvo leto njegovega predsedniškega mandata, izrekel ali zapisal nekaj manj kot 2000 laži, številka pa je do konca leta 2018 narasla na več kot 7600. Trump je lani tako izrekel povprečno 15 laži na dan oziroma trikrat več kot leta 2017.


Oktobra lani je Trump zabeležil 'rekordnih' 1200 laži na mesec.

Washington Post poroča, da je leto 2018 začel 2. januarja z "lažnimi izjavami" o priljubljenih tarčah njegovih jutranjih tvitov Iran, New York Times, Hillary Clinton, nakar se je pohvalil z najbolj varnim letom za civilni letalski promet, čeprav letalske nesreče potniškega letala v ZDA ni bilo od leta 2009 in sam s tem, da ni bilo nesreč, ni imel kaj opraviti.

Hillary Clinton je med priljubljenimi tarčami Trumpovih tvitov.

Anketa organizacije Fact Checker, ki spremlja izjave politikov, je ugotovila, da Trumpovim izjavam verjame okoli 30 odstotkov Američanov. Novembrska anketa Quinnipiac je ugotovila, da ima Trumpa za poštenega 36 odstotkov Američanov, obratnega mnenja pa jih je 58 odstotkov. 50 odstotkov jih meni, da je manj pošten od svojih predhodnikov, kar je še vedno rekord.

Trump je imel do konca maja lani povprečno med 200 do 250 lažnih izjav na mesec, junija je številka poskočila na 500, kjer je ostala tudi julija in avgusta, septembra je narasla na 600, oktobra na kar 1200, novembra zdrsnila na 900 in decembra na okoli 250.

Sandersovo so novinarji obtoževali laganja, od takrat z mediji namesto nje komunicira Trump.

Do sredine lanskega poletja je imela tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders redne novinarske konference, ki so se potem končale in glas vlade je postal Trump s svojimi tviti in srečanji z novinarjem pred ropotajočim helikopterjem na trati pred Belo hišo. Sandersova je prenehala s tiskovnimi konferencami, ker so jo novinarji obtoževali laganja in zavajanja.

Trump je sicer število lažnih izjav povečal z nastopi na političnih zborovanjih pred vmesnimi volitvami novembra lani, ki so se končale z demokratskim prevzemom večine v predstavniškem domu kongresa. Samo na dan pred volitvami 5. novembra 2018 je Trump na treh zborovanjih v enem dnevu izrekel 139 lažnih ali zavajajočih trditev.

Za Obamo je trdil, da je Uzbekistanec, ki je v ZDA zakrivil smrtno prometno nesrečo.

Trump si je skozi leto tudi redno izmišljal svoja alternativna dejstva, ki z realnostjo nimajo opravka. Trdil je na primer, da podjetje U.S. Steel gradi med šest do osem novih jeklarn, da je Barack Obama v času pogajanj za jedrski sporazum podelil državljanstvo 2500 Irancem in med drugim, da je Uzbekistanec, ki je v New Yorku z avtomobilom zakrivil smrt osmih ljudi, pripeljal v ZDA več deset sorodnikov, v resnici pa ni nobenega.

Verjame mu 30 odstotkov Američanov.

Med lažmi izstopa napad na časopis Palm Beach Post zaradi članka, v katerem časopis krivi predsednika za prometne zamaške. Članek o zamaških Trumpa sploh ne omenja. Med nastopom v Generalni skupščini ZN so predstavniki držav prasnili v smeh, ko je dejal, da je v dveh letih dosegel več kot katerikoli drug predsednik v zgodovini. Trump je začudeno prekinil govor in povedal, da ni pričakoval takšnega odziva. Kasneje je novinarjem zatrjeval, da se je hvalil nalašč, da bi ljudi spravil v smeh.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  02 .01. 2019 ob  14: 12
Res je tudi, da med vsemi 7600 lažmi od tam ni pobegnil noben Pipistrel, za razliko od Slovenije, kjer se od predsednika dalje, po medijih govori oz. dovoli samo in le resnica.