TRUMP JE POMETEL S KONKURENCO: Prepričljiva zmaga v republikanski Iowi

Svet

Donald Trump je prepričljivo zmagal na republikanskih kaukusih v Iowi, kjer je bil drugouvrščeni floridski guverner Ron DeSantis, tretja pa nekdanja veleposlanica Nikki Haley, poroča CNN.

Republikanci so se kljub mrazu odpravili na volilna zborovanja po Iowi, kjer je Trump prepričljivo zmagal z 51,1 odstotki glasov. Floridski guverner Ron DeSantis je dosegel drugo mesto z 21,2 odstotki, Nikki Haley pa tretje z 19 odstotki.

Na enem od zborovanj je Trump označil Joeja Bidna za najbolj pokvarjenega predsednika v ameriški zgodovini. Poudaril je, da je Biden obremenjen s številnimi zunanjepolitičnimi krizami, visoko inflacijo in neuspehi na južni meji z Mehiko.

Republikanci v Iowi se spominjajo uspešnih let Trumpove vladavine, ki jih povezujejo z nizko inflacijo, gospodarsko rastjo in gradnjo zidu na meji. Večina udeležencev kaukusov je izrazila podporo Trumpu, tudi v primeru morebitne kazenske obsodbe.

Ron DeSantis

Trump je poudaril potrebo po enotnosti v državi. Prav tako je napovedal zaprtje meje, obnovitev volitev z uporabo le papirnatih glasovnic in zahtevo po osebnih identifikacijah.

Rezultati v Iowi še ne pomenijo zmage za Belo hišo, a so pomemben korak na republikanski strani. Kljub temu se boj za predsedniško nominacijo še odvija.

Vivek Ramaswamy, ki se je umaknil iz predsedniške tekme, je poudaril svojo podporo Trumpu. Medtem pa je Nikki Haley izrazila hvaležnost za podporo in izrazila prepričanje, da bo tekma med njo in Trumpom postala odločilna po nadaljnjih volitvah.

Nikki Haley

Iz Bele hiše so komentirali, da je Trumpovo gibanje Make America Great Again (MAGA) že leta 2020 pomagalo izvoliti demokratskega predsednika Bidna in tudi letos ne bo nič drugače.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  18 .01. 2024 ob  14: 09
Bravo!