TRUMP DOBIL ZAUŠNICO SODIŠČA: Številni analitiki so prepričani, da bo lahko ostal na glasovnicah

Svet

Nekdanji predsednik ZDA, Donald Trump, ne sme sodelovati na predsedniških volitvah v zvezni državi Illinois, je v sredo sklenila državna sodnica v Chicagu, Tracie Porter, sklicujoč se na podobno odločitev vrhovnega sodišča v Koloradu. Trump se bo na odločitev pritožil. Medtem pa ga je razveselila nepričakovana odločitev vrhovnega sodišča.

Sodnica Tracie Porter je v izjavi ob objavi odločitve zapisala, da mora volilni odbor zvezne države odstraniti Trumpa z glasovnice za volitve republikanske stranke za predsedniškega kandidata 19. marca ali poskrbeti, da se vsi glasovi, oddani zanj, izničijo. "Sodišče se zaveda pomena te odločitve in njenega vpliva na prihajajoče volitve v Illinoisu," je dodala sodnica, ki je svojo odločitev zadržala do petka, da Trumpu omogoči pritožbo.

"To je neustavna odločitev in se bomo hitro pritožili. Predsednik Trump ostaja na glasovnicah v Illinoisu, prevladuje v anketah in bo Ameriko naredil spet veliko," se je odzval tiskovni predstavnik Trumpove predsedniške kampanje Steven Cheung.

Trump je bil s predsedniških glasovnic januarja izločen že v zvezni državi Maine, pred tem pa tudi v Koloradu, vendar pa vrhovno sodišče ZDA že obravnava njegovo pritožbo in naj bi po pričakovanjih odločilo v prid nekdanjega predsednika, poroča CNN. Številni analitiki so prepričani, da bo Trump lahko ostal na glasovnicah za kandidata republikancev za predsedniške volitve.

Tracie Porter

V zveznih državah Kolorado, Maine in sedaj Illinois so Trumpa izločili zaradi kršenja zvezne ustave. Njen 14. amandma tistim, ki so se udeležili upora proti državi, prepoveduje zasedanje javnih funkcij. Trump naj bi se udeležil upora s pozivom privržencem k pohodu na zvezni kongres 6. januarja 2021, da preprečijo formalno potrditev njegovega poraza na volitvah 2020 in spodkopavanja legitimnega izida volitev.

Vrhovno sodišče ZDA se je v sredo nekoliko presenetljivo odločilo, da bo odločalo o Trumpovi pritožbi na odločitev prizivnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo sklicevanje na imuniteto pred kazenskim pregonom zaradi opravljanja predsedniške funkcije. Primer so morali sprejeti najmanj štirje vrhovni sodniki, praktična posledica poteze sodišča pa je, da se do predsedniških volitev novembra ne bo zaključil zvezni sodni proces, ki v Washingtonu poteka proti Trumpu zaradi spodkopavanja legitimnosti izida volitev 2020.

Vrhovno sodišče je sporočilo, da bo argumente obeh strani v primeru poslušalo po 22. aprilu, ni pa jasno, kdaj bi lahko sprejelo odločitev. Nekateri demokratski politični komentatorji trdijo, da je vrhovno sodišče s tem dokončno izgubilo kredibilnost, poročajo ameriški mediji.

Trumpovi odvetniki sicer zastopajo stališče, da je predsednik ZDA po nastopu položaja za vselej imun pred pregonom za kakršnokoli kaznivo dejanje, ki ga izvrši v času opravljanja svojih dolžnosti. 

Težko je verjeti, da bo konservativna večina na vrhovnem sodišču našla ustavne utemeljitve za tak argument, vendar pa je analitik televizije MSNBC Neal Katyal menil, da to ni pomembno. Po njegovem je vrhovno sodišče naredilo uslugo Trumpu, ki si prizadeva zavlačevati vse sodne postopke v upanju na vrnitev v Belo hišo. Katyal, ki je v času predsednika Baracka Obame zastopal vlado pred vrhovnim sodiščem, je dejal še, da bo odločitev morda sprejeta šele v začetku poletja.

Trump se sicer trenutno sooča z več sodnimi procesi zaradi različnih obtožb, okrog 30 odstotkov republikanskih volivcev pa je v vzporednih anketah na dosedanjih strankarskih volitvah in zborovanjih zatrdilo, da Trumpa ne bodo podprli, če bo pravnomočno obsojen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija