TRST BO PRAZNOVAL DAN OSVOBODITVE MESTA IZPOD JUGOSLOVANSKE ZASEDBE: Gre za odgovor na vrnitev Narodnega doma slovenski skupnosti?

Trst

Tržaški občinski odbor je na včerajšnji seji na predlog župana Roberta Dipiazze sprejel sklep, da bo 12. junij dan osvoboditve izpod jugoslovanske zasedbe Trsta. Podžupan Paolo Polidori, ki je dal pobudo za praznik, je ob tem izrazil zadovoljstvo. Ministrstvo za zunanje zadeve na komentira zgodovinsko pogojenih datumov kot novih praznikov.

Predlog o uvedbi dneva osvoboditve Trsta bi moral občinski odbor obravnavati že konec preteklega tedna, a so obravnavo preložili na včeraj. Medtem so preučili nekatere popravke, ki sta jih zahtevali desni stranki Naprej Italija in Bratje Italije, na spletu poroča italijanska javna televizija Rai.

Do uvedbe je bila kritična članica odbora iz vrst levosredinske Demokratske stranke Fabiana Martini, ki je ocenila, da gre za povsem anahronistično pobudo, ki oživlja stare spomine, ob tem pa ne stremi k njihovemu preseganju. Vse skupaj po njenih besedah diši po odgovoru na vrnitev Narodnega doma slovenski narodni skupnosti, ki je predvidena za 13. julij.

Polidori je zavrnil očitke in dejal, da je bilo treba uradno priznati, da je bil Trst osvobojen 12. junija, in ne 1. maja 1945.

Jugoslovanska vojska je namreč pred 75 leti, 12. junija 1945, po 40 dneh zapustila mesto in ga predala zavezniški vojaški upravi.

13. julija letos pa bo minilo sto let od požiga slovenskega Narodnega doma v Trstu. Predvideno je, da naj bi takrat Italija stavbo Narodnega doma predala v last krovnih organizacij slovenske manjšine.

Roberto Dipiazza

Že ob predstavitvi predloga za uvedbo dneva osvoboditve izpod jugoslovanske zasedbe Trsta so bili do tega kritični v eni od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, v Slovenski kulturno-gospodarski zvezi. Pri SKGZ so ocenili, da gre za praznik, ki razdvaja. Ugotavljajo še, da je določena neprikrita nestrpnost do Slovencev v nekaterih krogih še vedno prisotna.

Poudarili so, da bi morale javne ustanove vsakič, ko se nameravajo verodostojno ukvarjati z zgodovinskimi dejstvi v institucionalne namene, izhajati iz zaključnega dokumenta mešane italijansko-slovenske komisije. "Tržaška civilna družba je pluralna, večplastna, večkulturna in večjezična, zato je naša želja, da bi različne komponente tega mesta ubrale pot soočanja, dialoga, medsebojnega razumevanja ter vzajemnega spoštovanja različnih spominov," so izpostavili.

Luigi de Maio

V Mladiki so ob tem še zapisali, da sta Slovenija in Italija skupaj v Evropski uniji in zaveznici v Natu ter skupaj razvijata dobrososedske, prijateljske odnose, ki jih obe manjšini nadgrajujeta, in sta obrnjeni v prihodnost. Potrdili so tudi, da bo italijanski zunanji minister Luigi Di Maio 6. junija na obisku v Ljubljani in napovedal pogovore o vseh aktualnih vprašanjih.

"V navdihu in stališčih občinskega praznika, ki ga je desnosredinska mestna skupščina sprejela na županov predlog, se večina avtohtone slovenske narodne skupnosti ne prepozna, zato imamo sedaj nov praznik, ki razdvaja občane, obuja stare konflikte, je izključujoč in zakrknjen, namerno spregleduje potrebe mladih ljudi po povezovanju in nadgradnji družbenih odnosov in ne upošteva možnosti nastavitve pluralne spominske pripadnosti mestu Trst," je v sporočilu zapisala predsednica SKGZ Ksenija Dobrila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  28 .05. 2020 ob  14: 23
TALJANOM 1. ODVZET PRVICO DO PRAZNOVANJA "GIoRNo DELLA VITTORIA" ! - katera ke kaco ? 2.: V OSNOVNIH IN SREDNJIH ŠOLAH V UČNI PROGRAM UVESTI DEJANSKA ZGODOVINSKA DEJSTVA,
KDO SO BLI ZAVEZNIKI (usa, sssr,gb, fr, yu), IN KDO SO BLI DRUGAČNI - OKUPATORSKO FAŠISTIČNO-NACISTIČNI ZAVEZNIKI (de, i, yp, hu) IN POTEM TAKIH Z DEMENCO POTKREPLJENIH PROSLAV
NE BO !!! je pa res, da so kod dobri nakladači taljani z leti uspeli dobro obrnit zgodovinska dejstva (dejansko so rabli niti dve generaciji !)
Tiramola  |  28 .05. 2020 ob  06: 36
Fašisti in komunisti ste uničili to lepo mesto.
Rešitev za mesto bi bila samostojna ureditev po zgledu San Marina.
Lp Trijestini
vseved |  27 .05. 2020 ob  13: 34
-8
DAN OSVOBODITVE!!!
Felixkp |  27 .05. 2020 ob  13: 23
Ljubo... problemov je še več, kot ste jih opisali.....tudi to, da Italijani ne vedo, da je italijanska vojska požigala in pobijala po Sloveniji..tam do Ljubljane...problem je tudi to, da Italijani ne vedo, da se je italijanski teror na Primorskem začel že 1919 leta in je tako trajal dobrih 20 let, italijani tudi ne vedo, da je v skoraj vsaki vasi na primorskem bilo obešenih kar nekaj slovenskih domoljubov, Italijani tudi ne vedo, da Goriški skladatelj Lojze Bratuž je 25. decembra 1926 umrl, potem ko so ga fašisti prisilili požreti strojno olje, ker si je v cerkvi upal voditi pevski zbor, ki je pel nabožne pesmi v slovenskem jeziku, tudi ne vedo, da so Fašisti 19. marca 1921 z vlaka streljali na strunjanske otroke: dva so ubili, dva sta postala invalida, še trije otroci pa so bili ranjeni.
Kdo je bil prej, kdo je vzrok, kdo posledica presodite sami...tudi presodite ali se lahko zgornje dogodke izbriše iz zgodovine.
Ištrijan |  27 .05. 2020 ob  13: 10
@ljubo

sta zitto dej mona!
ljubo |  27 .05. 2020 ob  13: 06
-10
pa se to to ..a partizani niso pozigali gradov, palac itd? stare nemskogovorece druzine ki so imele v lasti gradove so pomorili...gradove izropali in pozgali...
ja tudi fojbe so bile to je dejstvo...problem italjanov je da ne vedo da so bila brezna tudi v sloveniji in na hrvaskem...da so partizani metali v fojeb tudi slovence in hrvate...
a dejstvo je da so po vojni zmetali v brazna tisoce ljudi...brez sodnega postopka...to se ne da izbrisat iz zgodovine...
vse skupaj primitivno...
ljubo |  27 .05. 2020 ob  13: 03
-8
Istrijan....ce bi bil res istriajn bi bil toleranten in resnicoljuben...tocno ves da je yu vojska naredila veliko gorja primorskemu cloveku...tudi zato so se primorske vasi izpraznile...in kam so sli primorci?
v italijo..kako to? pa se to ce bi bilo v povojni yugi res vse tako lepo...zakaj zamejski slovenci niso prisli v yugo? isti zrak isto narecje in isti ljudje...namesto da zivis V bazovici gres v Sezano..ni isto...ne ni isto ker je bila Sezana v neki brizni yugi kjer se banan ni bilo...

N epozabi da tudi v Sloveniji praznujemo odhod yugoslavije...
Ištrijan |  27 .05. 2020 ob  12: 16
10
Jugoslovanska vojska je bila formalno del koalicijskih, zavezniških sil. Jugoslovanska vojska je bila vojska osvobododiteljica! Jugoslovanska vojska, natančneje IV. armada in IX. korpus, kot zavezniška sila, je mesto Trst fašističnih sil (agresorjev in začetnikov 2. svetovne vojne) osvobodila 1. maja 1945. Vse ostalo je zgodovina...oz. mednarodna politika! Ta "praznik" je zgolj in edino hrana za notorično neuke novodobne fašiste, tako nekako kot podatki o številu umrlih v fojbah, ki jih je baje vsako leto več, očitno se množijo....