TROMBLON 'S PODPORO PREDSEDNICE' PODALJŠAL ULTIMAT: Desničarska evroposlanka ima Slovence za okupatorje

Istra

Vukovarski veteran Petar Jonjić - Tromblon, ki je napovedal proteste sredi Piranskega zaliva, je danes zatrdil, da hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović "absolutno stoji za njim". Dejal je še, da so ultimat hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću za ureditev spora o meji s Slovenijo podaljšali za dva dneva, do ponedeljka.

Janjić je v sredo objavil pismo Plenkoviću, v katerem je zahteval, naj v 72 urah uredi spor o meji s Slovenijo, sicer bo pripeljal 100 plovil na sredinsko črto v Piranskem zalivu, da bo zaščitil hrvaško ozemlje. Protestno akcijo je poimenoval regata za Savudrijo.

V današnjem pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 je povedal, da se pripravljajo na protest ter da so časovni ultimat premierju Plenkoviću prestavili na ponedeljek zjutraj. "Moram povedati, da hrvaški narod ne plačuje Plenkovića, da igra namizni tenis s svojim slovenskim kolegom, temveč da sprejema konkretne odločitve," je izjavil Janjić.

Povedal je, da se je v četrtek srečal s posebnim svetovalcem hrvaške predsednice za veterane Antejem Deurjem ter z nekaterimi hrvaškimi poslanci. Na vprašanje novinarja, ali predsednica države podpira njegovo pobudo, je odgovoril, da jo "absolutno podpira".

Dejal je, da ni zameril Grabar-Kitarovićevi, ker podpore ni pokazala javno, češ da ji njena pooblastila tega ne dopuščajo. Pohvalil je njene zunanjepolitične poteze, medtem ko je ostro kritiziral Plenkovića in hrvaško diplomacijo, ker spričo prihajajoče nove turistične sezone ne rešujejo spora s Slovenijo.

Janjić je dejal, da je v rednem stiku tudi s svojimi prijatelji iz Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki so, kot je dejal, prav tako nezadovoljni z obstoječim stanjem.

Poudaril je, da nastopa kot posameznik ter da ni član nobenega hrvaškega veteranskega združenja razen združenja hrvaških taboriščnikov srbskih koncentracijskih taborišč, a da ima podporo številnih veteranov z različnih koncev Hrvaške kot tudi nekaterih skupin hrvaških nogometnih navijačev.

Če se bodo odločili za "regato v Savudrijo", bodo hrvaški veterani s številnimi plovili zapluli do sredine Piranskega zaliva in oblikovali koridor, da bi pokazali nedotakljivost hrvaške državne meje. Povedal je še, da bodo znali odgovoriti na poteze slovenske policije, če bo ta posredovala.

Zavrnil je trditev, da gre za poziv k nasilju. Kot je poudaril, gre za poziv k razumu, ter ocenil, da imajo pravico do samoobrambe, ker da se slovenska policija poslužuje "nasilja in terorizma".

Napovedal je še, da ne bodo protestirali, če bodo savudrijski ribiči sporočili, naj tega ne počnejo. Ribiči so sicer po srečanju s predstavniki hrvaške vlade v Zagrebu v četrtek poudarili, da razumejo Janjića, a da si prizadevajo za mirno rešitev spora ter da se znajo v hrvaški Istri tudi sami braniti, če bi bilo to potrebno.

Evroposlanka: "Slovenci so okupatorji in se predstavljajo kot žrtve, a mi se delamo, da tega ne vidimo" 

Podpredsednica skrajne desničarske opozicijske Hrvaške konservativne stranke (HKS) in poslanka v Evropskem parlamentu Ruža Tomašić je v pogovoru za N1 takoj po Janjiću povedala, da je iz pogovorov s hrvaškimi ribiči dojela, da niso povsem mirni, ko gre za morebitne slovenske kazni zaradi ribolova v Piranskem zalivu. Ocenila je, da je končni cilj Slovenije prisvajanje tujega ozemlja.

"Slovenci so okupatorji in se predstavljajo kot žrtve, a mi se delamo, da tega ne vidimo," je povedala Tomašićeva. Trdi, da je Slovenija pri arbitražni sodbi zainteresirana za tisto, kar ji ne pripada, ni pa zainteresirana, da bi vrnila tisto, kar ji ne pripada.

Meni, da ni sporen niti morebitni angažma hrvaške vojske v Piranskem zalivu. "Angažma hrvaške vojne mornarice ne pomeni bojne akcije, še manj pa vojne. Če spora ne moremo rešiti po diplomatski poti in tega ni zmožna niti policija, kdo drug pa bi to lahko opravil kot mornarica," je dejala Tomašićeva.

Poudarila je, da se ne zavzema za vojno, temveč da bi pokazali zobe pri zaščiti hrvaškega ozemlja. Hrvaška z angažmajem vojaške mornarice ne bi začela vojne, temveč bi pokazala slovenskim prijateljem, da tako ne gre več naprej in da je treba sesti za pogajalsko mizo, je povedala. "Morate pokazati mišice, da bi vam končno nekdo prisluhnil," je še dejala v telefonskem pogovoru za N1.

Deli novico:

zlopamtilo |  06 .01. 2018 ob  20: 33
G Kaj si pozabil, pred sedanjem tromblonom, kaj so trobili Zlovenski trombloni te spomnem "poslati barko Triglav v zaliv in kupiti vojaško floto za obraniti zaliv!
RESNICA |  06 .01. 2018 ob  16: 09
Tromblon, bi se lahko izkazal v Vukovarju, tako pa je pobegnil
Ružna Ruža ... |  06 .01. 2018 ob  16: 09
ženska verzija "našega" Jelinčića ?

HA HA HA HA HA Ha HA HA HA HA ( 00,7 - 00,8 )
Ropa, Pavlihe, Janše, Sanadarja in pa podobnih ... |  06 .01. 2018 ob  15: 57
pravilneje napisano: Ropa, Pavlihe, Janše, Sanaderja in pa Podobnih ( Marjančka in Janezka ... )
P.S.: |  06 .01. 2018 ob  15: 50
ja, pred kratkim je bil žrtev zlovenskega policijskega nasilja tudi 83 ( ? ) letni Italijanski državljan ( starček in pa zraven tudi starka, njegova žena ... ) ... še enkrat : da bi bil kdaj žrtev kakšen Hrvaški državljan pa prvič slišim !!... ... ( saj ne trdim, da ni res ali da ne bi moglo biti res - ampak prvič slišim oziroma "berem" !!... );

ergo - a lahko zato prosim kdo kaj več pove o tej/takšni "neljubi" epizodi ? ( konkretno : so tudi kakšnemu Hrvaškemu državljanu neosnovano grozili s pendreki in ga PROTIPRAVNO vklenili v lisice kakor so mene ?... )
IZKRIVLJENA OZIROMA DELNA RESNICA |  06 .01. 2018 ob  15: 42
ker da se slovenska policija poslužuje "nasilja in terorizma".

------------------------------------------------------------------------

Res je, da se slovenska policija poslužuje nasilja in fašistoidnega terorizma - to vsekakor drži!!... ampak kolikor jaz vem, doslej samo še ter izključno do Slovenskih državljanov, ki niso pogodu slovenskim ( ali zlovenskim ) oblastnikom; da bi se slovenska policija do zdaj kadarkoli poslužila tovrstnih "Metod" zoper kateregakoli Hrvaškega državljana pa na žalost prvič slišim !!...

; a bi lahko prosim izvedeli priimek in ime takšnega/kakšnega Hrvaškega državljana, ki naj bi bil žrtev nasilja in nasilništva slovenske policije ? ( Mislim, da ga ni !... )
Pizdarije in provokacije |  06 .01. 2018 ob  15: 32
na obeh straneh delajo samo plačanci ( s sandolini, pedalini in barkaćami ) ki so plačani od političnih strank in politikov, ki rabijo vedno nekaj "aktualnega", da lahko vrtijo svoje kačje jezike ker tako opravičujejo svoja od naivnih davkoplačevalcev plačana lagodna in parazitarska življenja. Takšne stvari se tako zdaj dogajajo že 25 let - spomnite se samo Ropa, Pavlihe, Janše, Sanaderja in pa podobnih!!...
Pa  |  06 .01. 2018 ob  15: 03
Kaj bo kdo tega kretena ovadil ali ne? A ni to terorizem na Schengenski meji?
Ojoj |  06 .01. 2018 ob  14: 09
Folk, ne se delat norca iz teh ljudi......ta hudi ima podporo nekaterih skupin navijačev!
Hahahahaha, Slovenija, Evropa, in cel Balkan, TIP IMA PODPORO NAVIJAČEV, ne se hecat iz njega, ker drugače bojo v Savudriji uprizorili nogometno tekmo!

ajajajaj |  06 .01. 2018 ob  13: 56
-2
eni "naši" pa še vedno slavijo 25. maj in vlečejo ven iz naftaline jugoslovansko zastavo.... Kakšen cirkus!
Evro  |  06 .01. 2018 ob  13: 20
Predlagam da nam vlada pokaže spisek zadolževanja zadnjih 30 let. Pa imena podpisnikov,ja.....pa da vidim pol vašo uspešnost
Slo |  06 .01. 2018 ob  13: 15
Narod kje je problem? Politika potrebuje spomladansko čiščenje. Oni so problem. Špeharrci Kitari pa samo damo rampo dol
1