TRIJE ZLATI NASVETI PSIHOLOGOV ZA SREČNO ZVEZO: Spoštujte jih in pozabite na težave na ljubezenskem področju

Trendi

Tega vam mogoče do zdaj še verjetno nihče ni povedal, vendar je zelo pomembno. Mnogi mislijo, da je za uspešno zvezo dovolj velika ljubezen. Strokovnjaki opozarjajo na nekatere druge stvari.

Mit o nasprotjih

Obstajajo pari, ki se imajo zelo radi, a imajo toliko različnih idej o tem, kakšen bi moral biti odnos, da zelo pogosto prihaja do razhajanj. Zaradi teh konfliktov je njihov odnos kronično nestabilen. Glavna značilnost parov, ki so v stabilnih, uspešnih odnosih, je enak odnos do pomembnih življenjskih vprašanj. Čeprav obstajajo številne razlike med njimi, se še vedno strinjajo glede temeljnih vrednot in načinov, kako te vrednote uresničiti.

Če se partnerja razlikujeta glede tega, kako pomembni so zanju otroci, se med njima lahko pojavi ena od temeljnih razlik. Posledica tega je, da bo eden od partnerjev vedno nesrečen: bodisi se bo oseba, ki si želi otroka, a ga nima, počutila zavrnjeno, ali pa se bo oseba, ki si otroka ne želi in naj bi ga imela, počutila pod pritiskom.

Paradoksalni občutki

Opustite idejo, da se mora partner spremeniti! Če ga imate radi, ga sprejmite takšnega, kot je. Če vas pri njem kaj moti, o tem z njim govorite na spoštljiv način in brez žaljivk. Kritizirajte dejanja, ne osebnosti. Ne bodite obupani in nezadovoljni z vsem, kar počne ali govori. Mnogi moški zapustijo svoje žene ali dekleta, ker so prepričani, da so nesrečne samo zaradi njih.

Paradoksalno je, da te iste ženske trdijo, da je ta moški ljubezen njihovega življenja! Bistvo je, da ne bi smeli sovražiti tistega, ki ga imate radi. Z njim morate biti zaradi tega, kar je, ne zaradi tega, kar želite iz njega narediti.

Notranji konflikt

Večina ljudi ima značilen način izražanja ljubezni in ta vzorec se ponavlja. Obstajajo pa zelo zmedeni vzorci. Na primer, nekdo se močno trudi pridobiti simpatijo in ko mu to uspe, se začne obnašati destruktivno. Ko partner tega ne bo več prenašal, odnos razpade. Tak človek nato vloži veliko energije, da partnerja pridobi nazaj in ko se bo spet počutil sprejetega, bo nadaljeval z nesprejemljivim vedenjem.

In medtem, ko nekateri z istim partnerjem večkrat ponovijo ta cikel, drugi, ko ostanejo brez partnerja, izjavijo, da so vedeli, da jih bo partner zapustil. Tudi velika strpnost ne more prepričati nekoga, ki ne verjame, da ga bo kdo ljubil. Taka oseba nenehno išče potrditve in stopnjuje izzive za partnerja. Zaradi notranjega konflikta potrebe po ljubezni in prepričanju, da je ta nemogoča, tudi najmočnejša ljubezen izgubi tekmo. Človek mora najprej imeti rad samega sebe, da lahko sprejme ljubezen nekoga drugega.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija