TRIJE SOČASNI VROČINSKI VALOVI 'CVREJO' SVET, A EN PODATEK JE NEVERJETEN: Razlika je 100 stopinj!

Svet

Južna Evropa, zahodne ZDA in Kitajska so ta teden prizorišča vročinskih valov, ki predstavljajo fenomen brez primere. V Dolini smrti v Kaliforniji bi skoraj dosegli nov rekord po tistem, ki je bil postavljen pred 110 leti. Leta 1913 je bila izmerjena temperatura 56,7 stopinj Celzija, medtem ko je ta konec tedna živo srebro doseglo 54 stopinj. Toda rekord je bil dosežen 10.500 kilometrov stran. V nedeljo je bilo na Kitajskem zabeleženih 52,2 stopinj, kar je dve stopinji več od prejšnjega rekorda.

Osupljivo, da je bila samo šest mesecev pred tem v mestu Mohe zabeležena najnižja temperatura v tej državi, -53 stopinj Celzija. Drugače povedano, na Kitajskem je bil letos zabeležen neverjeten temperaturni razpon, in sicer kar 100 stopinj.

Tudi Evropa se sooča z neslavnimi rekordi. Svetovna meteorološka organizacija je kot temperaturni rekord za kontinentalno Evropo označila 48,8 stopinj Celzija, ki je bil izmerjen na Siciliji 11. avgusta 2021. Španska meteorološka služba je včeraj zabeležila 47,1 stopinje Celzija v mestu Villarrobledo, danes ali jutri pa bi lahko deli Sardinije dosegli 46 stopinj.

Visoke poletne temperature po južni Evropi bi lahko privedle do trajne spremembe v turističnih navadah, saj bi se več potnikov odločalo za hladnejše destinacije ali pa bi dopustovanje načrtovali v pomladnem ali jesenskem obdobju, da bi se izognili skrajnim temperaturam, poroča Reuters.

Grčija

Podatki Evropskega turističnega združenja (ang. European Travel Commission, kratica ETC) kažejo, da je število ljudi, ki razmišlja o potovanju v sredozemsko regijo od junija do novembra, že upadlo za 10 odstotkov v primerjavi z lanskim letom, ko so vročina, suše in gozdni požari zaznamovali poletje. Destinacije, kot so Češka, Danska, Irska in Bolgarija pa so v tem času opazile nenaden porast zanimanja. "Menimo, da bodo v prihodnosti nepredvidljive vremenske razmere bolj vplivale na izbire evropskih potnikov," je dejal Miguel Sanz, vodja ETC. Poročilo kaže, da 7,6 odstotka potnikov ocenjuje ekstremne vremenske razmere kot pomemben dejavnik pri potovanjih med junijem in novembrom.

Med njimi sta tudi Anita Elshoy in njen mož, ki sta se vrnila domov na Norveško iz njunega najljubšega počitniškega kraja Vasanella, vasi severno od Rima, teden dni prej kot je bilo načrtovano, saj so se temperature v zadnjih dneh povzpele do okoli 35 stopinj. "Imela sem hud glavobol, noge so mi otekle in pojavila se je vrtoglavica," je o svojih simptomih, povezanih z vročino, dejala Anita. "Tam bi morala biti dva tedna, vendar nisva mogla ostati zaradi vročine."

Turistično povpraševanje se je letos po pandemiji ponovno povečalo in turistična podjetja pravijo, da vročina za zdaj ni povzročila veliko odpovedi. Še posebej Britanci so rezervirali manj počitnic v domovini in več na Mediteranu, nekateri mesece vnaprej, saj si želijo pobegniti na plažo po dolgotrajnem zaprtju, je dejal Sean Tipton iz britanskega združenja potovalnih agencij (angl. Association of British Travel Agents, kratica ABTA).

Vendar pa bi se to lahko spremenilo, saj se bodo vročinski valovi stopnjevali. Znanstveniki že dolgo opozarjajo, da bodo podnebne spremembe, ki jih povzročajo emisije CO2 iz izgorevanja fosilnih goriv, povzročile pogostejše, hujše in smrtonosnejše vremenske ekstreme.

Španija

Meteorologi napovedujejo, da bi se temperature v prihodnjem tednu lahko povzpele nad omenjen trenutni evropski rekord 48,8 stopinj Celzija, s čimer se povečujejo strahovi pred ponovitvijo smrtnih primerov zaradi vročine iz lanskega leta. "Naša nedavna raziskava kaže na upad števila ljudi, ki jih zanima potovanje avgusta oziroma v vrhuncu sezone, vse več Evropejcev pa razmišlja o potovanjih jeseni," je dejal Sanz.

Turisti v Rimu so za Reuters povedali, da bi dvakrat premislili o ponovnem rezerviranju potovanja tja julija, ker so se borili s pitjem dovolj vode, ohladitvijo in iskanjem hladnih počivališč. "Prišla bi samo v juniju, aprilu," je dejala Dalphna Niebuhr, ameriška turistka, ki je ta teden na počitnicah s svojim možem v Rimu, in dodala, da ji je vročina povzročila težave. To je slaba novica za italijansko gospodarstvo, ki cveti zaradi gostega poletnega turizma.

Italijansko ministrstvo za okolje je v letošnjem poročilu opozorilo, da bodo tuji turisti v prihodnosti pogosteje potovali spomladi in jeseni ter izbirali hladnejše destinacije. Bilanca bo negativna tudi zato, ker bodo nekateri italijanski turisti prispevali k prelivu mednarodnega turizma v manj vroče države, navaja poročilo. Nekateri upajo, da bo sprememba pomenila le preusmeritev povpraševanja v posamezni destinaciji, ne pa zmanjšanje.

Zagreb

V Grčiji, kjer so se mednarodni zračni prihodi med januarjem in marcem glede na lansko leto povečali za 87,5 odstotka, je gneča poleti prizadela turistična središča, kot je otok Mikonos. Povečanje potovanj v zimskih, spomladanskih in jesenskih mesecih bi lahko omililo ta problem in nadomestilo morebitno upočasnitev poleti, navaja grško ministrstvo za okolje. Grške oblasti so v petek zaradi zaščite turistov zaprle antično akropolo v Atenah in sicer, v najtoplejšem delu dneva.

V Španiji se pričakuje veliko povpraševanje po oddihu v obalnih destinacijah na severu države in na španskih turističnih otokih, kjer so poletne temperature običajno nižje, poroča nacionalno združenje za turizem Exceltur. Španca Daniel Otero in Rebeca Vazquez, ki sta bila na obisku v Bilbau, sta povedala, da bi raje premaknila dopust na junij 2024, ko bo bolj sveže in prijetno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija