TRGOVSKI CENTER OB TENIŠKIH IGRIŠČIH V PORTOROŽU? Krajani menijo, da ne potrebujejo "še ene samopostrežne trgovine s kafičem"

Piran

Občina Piran, še posebej pa krajevni skupnosti Portorož in Lucija, je zaradi svoje velikosti in turističnega obiska že desetletje ali dve nepopisan list za trgovce, ki se želijo širiti. Tako so sedaj očitno 'ujeli' Terme Čatež, od katerih naj bi kupili zemljišče severno od teniških igrišč in na ta začetek portoroške promenade postavili trgovino s parkiriščem. "Gostinski objekt, ki je bil predviden za popestritev turistično-športne ponudbe marine z manjšo športno trgovinico, se bo postavil kot samopostrežna trgovina s 'kafičem'," nas je na problematiko opozoril bralec, medtem ko na piranski občini s prstom kažejo na nekdanjo občinsko garnituro, saj je bil odlok o spremembi zazidalnega načrta za to območje sprejet že leta 2001.

Na območju med teniškimi igrišči in štiripasovnico Terme Čatež oddajajo zemljišče za zabaviščni park.

Da bi bilo zemljišče med teniškimi igrišči in štiripasovnico v Portorožu nameniti za rekreacijski stadion tipa Bonifika v Kopru prava 'terna', s katero bi pridobili tako domačini kot obiskovalci, menijo nekateri uporabniki na družbenem omrežju Facebook. Opozorili so namreč na namero enega od večjih trgovcev, prisotnih pri nas, da bi na tej parceli zgradil trgovski center.

Na občini so potrdili, da so od investitorja pred kratkim prejeli vlogo za oceno skladnosti načrtovanega objekta glede na veljavne prostorske akte.

Fotografija je simbolična. 

"Občina Piran ni lastnik omenjenih zemljišč in težko napoveduje, ali bo prišlo do realizacije gradnje objekta, ki ga načrtuje lastnik omenjenega območja," na naše vprašanje o gradnji trgovskega centra severno od teniških igrišč odgovarjajo na Občini Piran, kjer pojasnjujejo, da gre sodeč po načrtih "za večnamenski objekt s trgovsko, poslovno, gostinsko in športno-rekreacijsko ponudbo – del slednje naj bi predstavljalo med drugim balinišče, plezalna stena in fitnes na prostem."

Na občini poudarjajo, da bodo mnenje izdali gleda na veljaven prostorski akt.

Občinski svet Občine Piran je namreč leta 2001, v času županovanja Vojke Štular, sprejel odlok o spremembi zazidalnega načrta Lucija I, del teh sprememb pa je bil namenjen tudi razvoju Marine Portorož. Spremembe so se nanašale na funkcionalne dopolnitve in izboljšave turistično-športne ter gostinske ponudbe znotraj območja Marine Portorož in teniškega centra. Bolj natančno, severno od teniških igrišč, ob štiripasovnici, je bil predviden večnamenski objekt s trgovsko, poslovno, gostinsko in športno-rekreacijsko ponudbo.

"Objekt ima lahko po veljavnem zazidalnem načrtu iz leta 2001 obliko črke L. Njegova največja tlorisna površina lahko meri 50 krat 25 metrov, po višini lahko obsega pritličje in mansardo. Območje, ki stoji zahodno od objekta, je namenjeno parkirnim površinam," opisujejo na občini.

Na naše vprašanje, ali na občini podpirajo izgradnjo trgovskega centra, v službi za odnose z javnostmi odgovarjajo, da občina v danem primeru izdaja le pozitivno ali negativno mnenje o skladnosti s sprejetim in veljavnim prostorskim aktom. "Vsa njena subjektivna mnenja so v smislu uradnega postopka irelevantna. Gre za zasebno zemljišče, za katerega je leta 2001 občinski svet Občine Piran sprejel zazidalni načrt. Tega ni mogoče spreminjati na podlagi subjektivnih in z zakonodajo neusklajenih mnenj posameznikov z družbenih omrežji," pravijo.

Vseeno nas je zanimalo, kako odgovarjajo na očitke nekaterih občanov, da še ena samopostrežna trgovina z gostinskim lokalom na to območje ne sodi. "Na očitke lahko odgovarjajo tisti, ki so tovrsten akt sprejeli pred 21 leti. Pristojnosti župana ali občinske uprave so v tovrstnem smislu omejene, kar pa ne pomeni, da ni župan izrazil jasne želje, kaj vse pričakuje od investitorjev v smislu tega, kaj vse bi moral morebitni objekt ponujati v smislu športno-rekreativnih vsebin," odgovarjajo na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija