TRETJI VAL BO VZTRAJAL VSE DO KONCA JUNIJA: Realno imamo trenutno tudi 5000 novih okužb na dan

Slovenija

Z 11-dnevnim zaprtjem države, ki se je začelo danes, po besedah Leona Cizlja z Instituta Jožef Stefan ciljajo predvsem na razbremenitev bolnišnic s covidnimi bolniki. Po projekcijah bi jih lahko razbremenili za nekaj sto postelj. Ali smo z ukrepi uspeli ali ne, pa bomo lahko videli šele po koncu 11-dnevnega zaprtja, je dodal.

Od 1335 ljudi, pri katerih so v sredo potrdili koronavirusno okužbo, jih bo približno 80 odšlo v bolnišnico, okoli 20 jih bo potrebovalo intenzivno nego, med 10 in 15 pa jih bo umrlo, je dejal Cizelj. Ob tem je opozoril, da so poleg vsakega, pri katerem je bila okužba potrjena, še dva do trije, ki niso prišli na testiranje, so pa okuženi, a asimptomatski in virus prenašajo naprej. Torej lahko glede na sredino stanje vsak dan pričakujemo med 4000 in 5000 okužb, je dejal Cizelj na vladni novinarski konferenci o covidu-19.

Kot je spomnil, je oktobra lani, v drugem valu epidemije število hospitaliziranih covidnih bolnikov naraščalo izjemno hitro. Številka se je s 500 na 1000 povzpela v približno enem tednu. Če ne bi bilo ukrepov od sredine oktobra, se ne bi ustavili na 1200-1300 covidnih bolnikov v bolnišnici, ampak bi se število vsak teden podvojilo, je razloge, zakaj so bili takratni ukrepi dobri, pojasnil Cizelj.

V januarju in februarju je število hospitaliziranih covidnih bolnikov upadlo na 500 in manj. Ta upad bi se po Cizljevih besedah nadaljeval, če se ne bi pojavila angleška različica, tako pa število covidnih bolnikov v bolnišnicah znova narašča.

Kot je predstavil Cizelj, bi bilo reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži en okuženi, danes brez prisotnosti angleške različice virusa približno 0,8 in bi torej v kakem mesecu ali mesecu in pol izšli iz epidemije. Ob približno 50-odstotnem deležu angleške različice reprodukcijsko število naraste na 1,1 ali 1,2, ob 100-odstotnem deležu angleške različice pa na 1,3, to pa je "nekaj, kar je zelo nevarno", je opozoril.

Ob tem je navedel ocene, da samozaščitno obnašanje in ukrepi prispevajo približno polovico zavornega učinka epidemije, prekuženost približno tretjino, precepljenost pa približno 10 odstotkov. Večji delež angleške različice nas po njegovih besedah pripelje do situacije, ko naši ukrepi, prekuženost in precepljenost niso več dovolj za obvladovanje epidemije.

Ne glede na to, ali gremo danes v 11-dnevno zaprtje države ali ne, bi tretji val epidemije izzvenel ob približno istem času, in sicer konec junija. Ključna za to bosta namreč precepljenost in prekuženost, ne toliko ukrepi, je pojasnil Cizelj.

Z ukrepi pa lahko po njegovih navedbah znižamo pritisk na bolnišnice za nekaj sto postelj, v intenzivni negi za 50-60 postelj. Kot je razvidno iz grafa projekcije, ki so jo pripravili, bi bilo brez zaprtja države sredi maja v bolnišnicah več kot 1100 covidnih bolnikov, z ukrepi pa ciljajo, da bi to število znižali na med 300 in 800.

Cizelj je opozoril, da se bo sicer to, ali smo z zaprtjem uspeli ali ne, videlo šele pozneje. "Tisto, kar se danes dogaja, pravzaprav opazimo šele čez kakšen teden ali dva. Kadar gre za življenje posameznika, je takrat lahko že precej prepozno za ukrepanje," je dodal.

Na vprašanje, kako smiselno in uspešno je lahko trenutno zaprtje, pri katerem veljajo številne izjeme, je odgovoril, da upa, da bodo ukrepi pomagali. Bistveno pa je, da vsak od nas pazi na svoje obnašanje in se izogiba stikom, je poudaril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  01 .04. 2021 ob  14: 03
Je kdo postavu algoritem kolko delcev virusa na kubicni kvadrat izdihanega zraka je potrebnih da nekdo ki stoji zraven postane pozitiven?
Je en sam virus dovolj al jih je potrebnih 1000-10.000.
Postavlo bi se osnovno matematiko z upostevanjem dinamike in smeri zraka ki ga dihamo