TRETJI TEDEN STAVKE: Zbor stavkajočih danes tudi v izolski bolnišnici

Izola

Zdravniki in zobozdravniki nadaljujejo s stavko. Tako kot v drugih slovenskih bolnišnicah so se tudi v izolski bolnišnici na zboru stavkajočih zbrali člani Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in drugi zaposleni. 

Zdravniki in zobozdravniki tretji teden stavke začenjajo na zborih stavkajočih, ki so danes potekali na Onkološkem inštitutu Ljubljana ter v splošnih bolnišnicah Celje, Ptuj, Novo mesto, Slovenj Gradec in Izola.

Na zboru stavkajočih na Onkološkem inštitutu Ljubljana so poudarili, da želijo delati po evropski direktivi, to je osem ur na dan, 40 ur na mesec in ne več kot 16 ur skupaj. V sindikatu preštevajo umike soglasij za nadurno delo, ki naj bi jih prešteli do srede. "Ampak že danes lahko rečem, da jih je krepko čez polovico," je v izjavi po zboru stavkajočih dejala onkologinja in članica stavkovnega odbora Fidesa Ane Line Vodušek.

Manjša obremenitev zdravnikov je pomembna za nudenje kakovostne in varne oskrbe bolnikom in da "imamo tudi ob tem delavniku več prostega časa za družino, kar so predvsem prizadevanja in želje mlajših zdravnikov"

"Žal pa je v našem zdravstvu glede na pomanjkanje zdravnikov ta delavnik dejansko znanstvena fantastika in se bo država oziroma vlada morala zelo potruditi, kako bo ponudila konkurenčne delovne pogoje, da bo privabila in ohranila zdravnike in nasploh vse zaposlene v javnem zdravstvu," je opozorila Voduškova. "Zavržna je trditev, da nam gre samo za plače in nesorazmerja. V resnici so naše zahteve zgolj jamstvo in zaveze od te vlade, da se bo za zdravstveni steber dejansko potrudila," je dejala.

Po besedah Voduškove se zavzemajo tudi za to, da se v zdravstvenem stebru uredi specifika zdravstva, da se na državni ravni sprejmejo strokovni standardi in normativi, kar lahko pomeni tudi "podstat za variabilno nagrajevanje zaposlenih in konkurenčno zaposlitev za ohranitev kadra".

Valentina Prevolnik Rupel

Danes popoldne se nadaljujejo pogajanja z vladno stranjo. V sindikatu so prepričani, da bi na stavkovnih pogajanjih morala sodelovati tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki pa se jih do zdaj ni udeležila.

"Ministrica pravi, da nima mandata, po drugi strani pa tudi ta pogajalska ekipa, ki jo imamo, nima mandata za podpis. Če se bo tako nadaljevalo, bomo na istem, kot smo bili prejšnji teden," napoveduje Voduškova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  29 .01. 2024 ob  18: 09
Naj delajo 8 ur na dan, ne pa da sedijo po ambulantah!
kokodek |  29 .01. 2024 ob  13: 22
12
Zakaj jim zakrivate obraze, če so prepričani v svoj prav, naj se pokažejo . Sicer pa so talci Fidesa, ki se bori za privilegije par pohlepnih starcev, ki mlajšim ne privoščijo plač. Vlada ne sme popustiti, maj gredo k zasebnikom , tam se cedi med in mleko. Bodo videli, koliko bo dopusta, koliko izobraževanj....Vsak čast in pohvala vsem, ki so pošteni in vejo, zakaj so zdravniki!