TRETJI PODPREDSEDNIK DZ JE DANIJEL KRIVEC: Prejel je 57 glasov, sedem poslancev ga ni podprlo

Slovenija

Poslanci so na tajnem glasovanju s 57 glasovi za in sedmimi proti Danijela Krivca izvolili za podpredsednika DZ. V opoziciji so poudarili, da je Krivec za funkcijo primeren zaradi bogatih političnih izkušenj in dobrega poznavanja poslovnika. Podporo mu je pred glasovanjem izrazil tudi vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je pojasnila, da so v SDS Krivca za mesto podpredsednika DZ predlagali zaradi njegovih dolgoletnih političnih izkušenj. Funkcijo poslanca namreč opravlja že šesti mandat, pred tem pa je bil med drugim župan v Bovcu.

"V DZ je pretekla štiri leta odgovorno, povezovalno in kolegialno vodil našo poslansko skupino, za kar se mu v imenu vseh sedanjih in bivših poslancev iskreno zahvaljujem," je dejala Godčeva. Poudarila je, da je Krivec v preteklem mandatu vlade uspešno usklajeval delo koalicije v DZ.

V poslanski skupini SDS so po njenih besedah prepričani, da je primeren za to funkcijo tudi zaradi bogatih izkušenj in poznavanja poslovnika DZ. Prav tako se zaveda, da je treba vse poslance obravnavati enakopravno, ne glede na to ali so v koaliciji ali v opoziciji, je dejala.

Poslanec NSi Jožef Horvat je v predstavitvi stališča poslancev NSi sprva citiral starogrškega filozofa Platona, da se človek ne rodi samo zase, ampak tudi za domovino. "Danijel Krivec je lahko vsem nam zgled, ko gre za udejanjanje platonove misli," je nadaljeval. Dodal je, da med poslanci ni nikogar, ki bi imel tako bogate politične izkušnje.

BONUS VIDEO: Goran Lukič o "novodobnem suženjstvu" na Kozini, vložili so kazensko ovadbo

Tudi sam je izpostavil Krivčevo uspešno usklajevanje poslanskih skupin prejšnje koalicije, ko je bil "neformalni vodja parlamentarne koalicije". "Koalicija ni imela vedno parlamentarne večine, kar je zahtevalo dodatne napore," je dejal. Krivec je po njegovem mnenju svoje poslanstvo opravil z odliko. Zaradi vseh izkušenj in njegovih osebnostnih lastnosti Horvat verjame, da bo Krivec delo podpredsednika DZ opravljal dobro.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je v razpravi dejal, da bo Krivca podprl, ker ga pozna kot človeka in župana. Poudaril pa je, da obstaja različen pogled v stališčih. Razprava ob imenovanju predsednice in podpredsednic DZ je bila po njegovi oceni precej drugačna, si pa želi, da bi o vseh kandidatih v poslanskih skupinah govorili enako zavzeto in enako spoštljivo.

Na glasovanju o predsednici in podpredsednicah DZ je bilo slišati, da je naloga koalicije, da jih izvoli, je dejal. "Takrat, ko boste spet razmišljali tako, se vprašajte, koliko glasov imate," je dodal. Napovedal je Krivčevo izvolitev, "ker bomo številni v koaliciji glasovali drugače, kot se je razmišljalo v preteklih letih".

Krivec, ki je z današnjo izvolitvijo postal tretji podpredsednik DZ, se je v izjavi za medije po seji zahvalil vsem poslancem, ki so ga podprli na glasovanju. Verjame tudi, da bo z vsemi dobro sodeloval. "Kot je bilo povedano, izkušenj je veliko, tudi v preteklosti smo delovali povezovalno, iskali kompromise in takšno bo tudi moje delo na tem delovnem mestu," je napovedal Krivec.

Predsedniku državnega zbora pri delu sicer pomagajo največ trije podpredsedniki, poslanci jih morajo izvoliti najpozneje v 30 dneh po konstituiranju DZ. DZ je dve podpredsednici že izvolil, in sicer poslansko SD Meiro Hot in poslansko Levice Natašo Sukič. Eno podpredsedniško mesto po poslovniku pripada največji opozicijski poslanski skupini, v tem sklicu DZ torej SDS, ki je na to mesto predlagala Krivca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija