TRENUTNA UREDITEV PREMALO EKOLOŠKA? Domačini imajo predlog za Krajinski park Strunjan (FOTO)

Piran

Nekateri deli zavarovanega območja v Krajinskem parku Strunjan so zavarovani pred nelegalnim parkiranjem in pred degradiranjem, a nekateri domačini so mnenja, da so za to izbrali povsem napačen način. Trdijo namreč, da bi morali trenutno 'zamejitev' zamenjati z ekološkim materialom.

Trenutno je zemljišče v Krajinskem parku Strunjan zavarovano z vrvjo in plastičnimi rumeno-rdečimi zastavicami ali z betonskimi stebrički.

Nekateri domačini so mnenja, da gre za "smetenje", ki po njihovi oceni "ne sodi v zelen Strunjan oziroma Krajinski park Strunjan".

Namesto tega predlagajo, da se beton in plastične zastavice zamenja z ekološkim materialom, denimo z nasipi zemlje, lesenimi količki in konopljino vrvjo, "da bodo lokacije estetske in skladne z zeleno neokrnjeno okolico narave".

Krajinski park Strunjan: "To ni v naši pristojnosti"

Z vprašanji o tem, ali se jim zdi omenjeno 'zamejevanje' sprejemljivo in ali morda nameravajo kaj spremeniti, smo se obrnili tudi na Krajinski park Strunjan, kjer so nam pojasnili, da so tudi sami prejeli poziv krajanov glede omenjenega načina reševanja oziroma označevanja parkirišč. Skupaj s Krajevno skupnostjo Strunjan so dopis poslali na Okolje Piran, ki je upravljavec mirujočega prometa v občini Piran ter tudi postavljavec 'spornih' oznak.

"Parkirišča in urejanje prometa niso v naši pristojnosti. Se pa v parku zavedamo težav z neprimernimi materiali, kot so beton in plastika, ki smo jih prav danes odstranjevali iz Naravnega rezervata Strunjan," so ob tem zapisali v krajinskem parku, kjer so tudi poudarili varstvene cilje parka in naloge zavoda, med katerimi so denimo ohranitev naravnih vrednot, ohranitev velike biotske raznovrstnosti, ohranitev krajine z mozaično razporejenostjo krajinskih struktur ter ohranitev ekoloških značilnosti solin, lagune in morske obale.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  08 .02. 2022 ob  23: 55
EKO..)..)..)..))..))..))) (((..((..((..((..((..■
Piero Panin |  08 .02. 2022 ob  23: 41
Se strinjam z spodnjim komentarjem,nekoc ni bil urejen odvoz kosovnih odpadkov ljudje so jih metali po gozdovih in se vedno stojijo po celi ekoloski istri in ekoloskem strunjanu zraven pa plus zapuscene barake od nekoga ki je meu njivo
štupido |  08 .02. 2022 ob  07: 35
Zhe: v vseh evropskih državah se organizirajo taka parkirišča in nenazadnje tudi dogodki na travnatih površinah. Celo najbolj zelene evropske države delajo tako ampak pri nas zaradi strahu da bi delali tako kot "ostali balkan", se delamo bolj zahodnjaške kot sam zahod. Stremimo k neki namišljeni perfekciji, katera ne obstaja in se nobena druga nacija ne trudi doseč razen nas, malih SLOVENcev, balkancev ki bi si želeli biti večji švicarji od samih švicarjev.
Zhe |  07 .02. 2022 ob  15: 30
... pa tudi to parkirišče na zelenici v Strunjanu, ki se pojavi v času sezone, ni ravno 'ekološko'. Se mi zdi še bolj problematično kot vse kar je omenjeno v tem članku.