"TREBA SE BO PREŠTETI": Je danes čas za menjave v vladni ekipi?

Slovenija

Koalicija se bo danes na Brdu pri Kranju sešla predvsem z namenom pregleda ukrepov iz tretjega protikoronskega paketa, a je pričakovati tudi razpravo o razmerah v koaliciji. Ta je zadnje dni ostala brez dveh poslancev na račun odhodov iz SMC, slišati pa je bilo tudi ugibanja o morebitnih menjavah v vladni ekipi.

Iz koalicijskih partneric SDS, SMC, NSi in DeSUS je slišati predvsem pričakovanja, da se bo "treba prešteti". Po odhodu poslancev Janija Möderndorferja in Gregorja Židana iz SMC k opozicijskima LMŠ oziroma SD je namreč število koalicijskih poslancev padlo na 46, kar predstavlja šibko večino v DZ.

Vladna stran sicer računa tudi na podporo poslancev SNS in poslancev narodnih skupnosti. A koalicijske partnerice od SMC vendarle pričakujejo odgovor na vprašanje, ali bi lahko odšel še kakšen od njihovih poslancev.

To bo pomembno med drugim tudi za glasovanje ob interpelaciji predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, pri čemer je predsednik DZ iz vrst SMC Igor Zorčič za torkove Odmeve potrdil, da se preigrava tudi možnost vrnitve Počivalška v poslanske vrste, s čimer bi SMC dobila zopet poslanca več, saj je Gregor Židan v poslanskih klopeh namesto Počivalška.

"To je samo premislek, kaj bi bilo, če bi bilo," je navedel Zorčič in dejal, da je to povezano tudi z drugimi vprašanji, med drugim vprašanjem vladne rekonstrukcije.

Če bi do nje prišlo, se v javnosti najglasneje ugiba o odhodu ministra za zdravje iz vrst DeSUS Tomaža Gantarja, a je vodja poslancev Franc Jurša v torek zatrdil, da DeSUS stoji za Gantarjem.

V SMC in DeSUS so bili v zadnjih dneh ostri tudi do zapisa predsednika vlade Janeza Janše Vojna z mediji in spremnega pisma k poročilu o vladavini prava zunanjega ministra Anžeta Logarja.

Vladno delo zadnjih nekaj tednov spremljajo tudi protesti. A predsednik vlade Janša je v nedavnem intervjuju za Novo24TV dejal, da nima nič proti njim.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  20 .05. 2020 ob  09: 35
poslanec italijanske narodne manjšine bi se moral pritožiti, ker sds ni pravilno prevedla napis na jumbo plakatu. to kaže, da ji je prav malo mar za narodno manjšino in ne pozna ustave in zakonov