TRAGIČNA NESREČA V PRISTANIŠČU POSLEDICA SAMOVOLJE? Na vrhu lestve omahnil 20 metrov v globino

Kronika

Včeraj popoldne smo poročali o delovni nesreči s smrtnim izidom, ki se je nekaj minut po 16. uri zgodila v koprskem pristanišču. Po prvih podatkih je delavec padel po stopnicah v podpalubju in se pri tem tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju. Danes pa smo govorili s policijo in preiskovalcem pomorskih nesreč, ki sta včeraj opravila ogled kraja dogodka, in pridobili nekaj podrobnejših informacij.

Do tragične nesreče je prišlo v skladišču ladje Knossos, kjer je dela opravljal 47-letni moški iz Kopra. "Plezal je po nezavarovani lestvi v tovorni del barke ali podpalubje, ko mu je pri vrhu zdrsnilo in je omahnil približno 17 metrov v globino. Zdravnik je na kraju potrdil smrt in odredil sanitarno obdukcijo. Policisti in kriminalisti so opravili ogled kraja in izključili tujo krivdo," so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper.

Kot smo uspeli izvedeti, je bil delavec zaposlen pri zunanjem pogodbenem podjetju Gaf, ki se ukvarja s pretovarjanjem. "Nesreča je po prvih pridobljenih informacijah posledica samovolje," nam je zaupal preiskovalec pomorskih nesreč in incidentov Janez Požar. Delavci naj bi čakali na košaro, s katero bi jih dvignili iz skladišča, a naj se 47-letnik s tem ne bi strinjal. Zamahnil naj bi z roko in se spravil k plezanju po lestvi ven iz skladišča.

Tik pred izhodom iz skladišča mu je najverjetneje zdrsnilo in je omahnil 20 metrov v globino. "Po štirih metrih se je odbil od ograje in še 16 metrov padal do tal. Ni mu bilo pomoči," je pojasnil Požar in dodal: "Po navpični steni plezati 20 metrov je veliko. Roke se utrudijo, vam povem iz lastnih izkušenj."

Preiskovalec bo jutri opravil še razgovor s podjetjem Gaf in delavci, ki so bili v času nesreče v skladišču. Nato bo počakal še na rezultate sodne obdukcije in izdal poročilo.

O delovni nesreči s smrtnim izidom v Luki Koper, ki se je prav tako zgodila v ladijskem skladišču, smo poročali že julija 2017. Takrat se je smrtno ponesrečil 49-letni delavec iz Makedonije. Po končani preiskavi so kriminalisti zaradi povzročitve splošne nevarnosti ovadili dva osumljena.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Aford |  22 .11. 2019 ob  13: 30
Me zanima,če se bo preiskovalec pogovarjal z vsakim delavcem posebej v štiri oči ali z vsemi skupaj.
Dinksi |  21 .11. 2019 ob  17: 07
Lahko napisat, da je bila samovolja, ko pa je glavna priča podlegla.
vseved |  21 .11. 2019 ob  12: 46
Preden začnete pljuvat po Požarju in Luki, pojdite v štivo in se povzpnite 20 metrov po lestvi.