TRAGEDIJA V VELIKI BRITANIJI: Med obiskom volilnega okraja do smrti zabodli poslanca konservativcev

Kronika

V Veliki Britaniji je bil včeraj med obiskom v lokalnem volilnem okraju poslanec vladajočih konservativcev David Amess tarča napada z nožem, po katerem je umrl. Policija je zaradi suma umora že pridržala moškega, ki je poslanca na dogodku na jugovzhodu Anglije po navedbah očividcev večkrat zabodel. Preiskavo je prevzel protiteroristični oddelek.

Amess se je udeleževal rednega tedenskega srečanja v svoji volilni enoti v metodistični cerkvi v majhnem mestu Leigh-on-Sea. Novico o dogodku je objavil na svojem uradnem profilu na družbenem omrežju Twitter, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sprva so britanski mediji poročali le o tem, da je bil 69-letni politik zaboden. Kasneje je prišla novica, da je zaradi posledic napada umrl.

To je potrdila tudi policija, ki je sporočila še, da so v povezavi s sumom umora pridržali 25-letnega moškega. Niso sicer navedli imena žrtve. Javili so še, da so na prizorišču našli nož in da v povezavi z napadom ne iščejo nikogar drugega, poroča britanski BBC.

"Preiskava je v zgodnji fazi, vodijo pa jo policisti iz posebnega protiterorističnega oddelka," je včeraj novinarjem povedal prvi mož policije v Essexu Ben-Julian Harrington. Ali gre za teroristični napad ali ne, bodo po njegovih besedah ugotovili preiskovalci.

Amess je bil poslanec v vrstah torijcev od leta 1983. Bil je poročen in imel pet otrok. Veljal je za zagovornika brexita, pravic živali in nasprotnika splava.

Njegova smrt je v državi in širše sprožila številne odzive. Pred poslopjem parlamenta v Londonu so zastave spuščene na pol droga, pokojnemu poslancu se poklanjajo politiki iz celotnega političnega sveta.

Premier Boris Johnson je včeraj sicer vodil srečanje nekaterih vladnih članov na zahodu Anglije, a se je po novici o napadu nemudoma vrnil v London. Amessa je opisal kot enega najprijaznejših ljudi v politiki in sporočil, da so njegove misli s poslančevo družino, ženo in otroki.

Primer je številne spomnil na umor laburistične poslanke Jo Cox leta 2016 na srečanju z volivci v njenem volilnem okraju. Tako s strelnim orožjem kot nožem jo je nekaj tednov pred referendumom o brexitu napadel moški s skrajno desnimi stališči.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
štupido |  18 .10. 2021 ob  12: 39
manemebasat mene bolj skrbite izdajalci lastnega naroda, ki že tako prihajajo opranoglavi zadekanci potem pa še vi po angleško šprehate ker mislite da ste kaj več vredni in kmalu Slovenščine ne bo govoril noben.
manemebasat |  16 .10. 2021 ob  13: 39
En opranoglav zadekanec, ki ne prenese drugace mislecih. Gnusna religija, ki casti suznjelastniskega pedofila in kriminlaca mohameda, (pig piss be upon him). Pri nas pa te nepismene telebane sprejemamo odprtih rok.