TRADICIONALNO SREČANJE NA MEJI: Ilegalnih migrantov na območju PU Koper manj, več na Dolenjskem (VIDEO)

Piran

Na tradicionalnem prednovoletnem srečanju slovenskih, hrvaških in italijanskih varnostnih organov so danes na mejnem prehodu Dragonja predstavniki vseh treh strani pohvalili medsebojno sodelovanje, predvsem v času vnovične vzpostavitve nadzora na mejah. Povedali so tudi, da med prazniki pričakujejo manjše zastoje na vstopu v Slovenijo iz Hrvaške.

Med prihajajočimi prazniki bo na meji med Slovenijo in Hrvaško verjetno nekaj manjših zastojev, vendar si bo policija s ciljno usmerjenim izvajanjem nadzora prizadevala, da bodo čim krajši, je zatrdila direktorica Policijske uprave (PU) Koper Alenka Korošec Peruzin. Ocenila je še, da je vnovična uvedba nadzora na slovensko-hrvaški meji zaradi terorističnih tveganj upravičena in da policisti dobro opravljajo svoje delo.

Na vprašanje, ali so ustavili koga, ki sodi v kontekst terorističnih groženj, je odgovorila, da "so zaznali kar nekaj vodičev in voznikov nedovoljenih migrantov". Pojasnila je da so te osebe kazensko ovadili in da je sodišče skoraj za vse odredilo pripor.

Stanje na področju nezakonitih prehodov meje je sicer približno enako kot lani, število zaznanih prehodov na območju PU Koper se je nekoliko zmanjšalo, povečalo pa na območju PU Novo mesto, je še dejala Korošec Peruzin. Natančnih podatkov ni navedla.

Načelnik hrvaške istrske policijske uprave Alen Klabot je dejal, da je bila vzpostavitev drugačnega nadzora, potem ko so v začetku leta ukinili schengenski režim, za hrvaško policijo velik izziv. Se pa je po njegovih besedah sodelovanje s slovensko policijo še izboljšalo in z novim načinom dela so letos na območju Istre ujeli celo več osumljencev različnih kriminalnih dejanj kot lani, ko je bil na meji stalen nadzor, je še povedal.

Tudi nadzor, ki ga spet opravljajo italijanski policisti na meji s Slovenijo, daje dobre rezultate, je dejal vodja tržaških kriminalistov Alessandro Albini. Pojasnil je, da se je povečalo število aretacij vodičev nezakonitih migrantov, poleg tega pa se povečujejo baze podatkov, s katerimi razpolaga policija. Poudaril je še, da je za tržaško kvesturo letna bilanca čezmejnega sodelovanja pozitivna, dobri medosebni odnosi pa pomagajo pri premagovanju birokratskih ovir in pospešujejo delo policije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
solinar |  22 .12. 2023 ob  07: 15
"dejal, da je bila vzpostavitev drugačnega nadzora, potem ko so v začetku leta ukinili schengenski režim, za hrvaško policijo velik izziv"
"na območju Istre ujeli celo več osumljencev"
Se pravi g. Klabot, se vas je prisililo, da svoje delo opravljate malo bolj temeljito.