TRADICIONALNO NA LONKI: Center za krepitev zdravja ZD Izola vabi na Dan zdravja

Izola

Na Lonki v Izoli bo v soboto, 11. maja, od 8. do 12. ure potekala že 10. tradicionalna prireditev Dan zdravja, ki jo organizira Center za krepitev zdravja ZD Izola. Namenjena je različnim starostnim skupinam, tako domačim kot tujim obiskovalcem mesta Izola.

Strokovni tim Centra za krepitev zdravja bo predstavil Program za krepitev zdravja in udeležence usmeril v brezplačne delavnice. Prireditev, s katero si prizadevajo za promocijo zdravega življenjskega sloga v Občini Izola, bo zdravju naklonjena tudi s pestro ponudbo izdelkov in aktivnosti, ki jih bodo našli na stojnicah.

Preizkusili se bodo lahko v hoji na dva kilometra, ki je namenjen vsem odraslim, starim 20-65 let, ki bi radi preverili svojo telesno zmogljivost, še posebej pa tistim, ki imajo prekomerno telesno maso ali pa so nezadostno telesno dejavni. Na podlagi rezultata  bodo udeležencem svetovali ustrezno telesno dejavnost in vrste vadbe, ki bo izboljšala njihovo počutje in zdravje.

Brezplačno bodo opravili meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka in holesterola ter analizo telesne sestave. Potekalo bo tudi testiranje funkcionalnih sposobnosti. Analize gibanja in meritve funkcionalnih sposobnosti bodo opravljali študentje aplikativne kineziologije s Fakultete za vede o zdravju Izola. Možen bo praktičen poizkus tehnik sproščanja z zvočnim posnetkom.

Na sami prireditvi, 11. maja, bodo svoje aktivnosti in storitve predstavili tudi Medgeneracijski center Izola, Vanja Rogač, Iztok Jančar, DIAFIT d.o.o., SIMPS, Šola zdravja, Društvo psoriatikov Slovenije,  OZRK Izola, Vodene vadbe Erika, Medvital d.o.o., Tosama, Trije lovci, Vina Božič, FVZ, dietetika.

Center za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Izola je uradno zaživel 17. maja 2018. Z različnimi aktivnostmi skrbi za izboljšanje zdravja in kakovost življenja prebivalcev občine Izola. Namenjen je vsem starostnim skupinam, vse aktivnosti pa so brezplačne. Namen izolskega Centra za krepitev zdravja je krepitev obstoječe in izvajanje nadgrajene preventivne dejavnosti pri otrokih, mladostnikih in odraslih ter zmanjševanje neenakosti v zdravju. Tim Centra za krepitev zdravja sestavljajo strokovnjaki različnih zdravstvenih področij; dipl. medicinska sestra, dietetik, fizioterapevt, kineziolog in psiholog, ki slehernemu udeležencu pomagajo sprejeti dobre odločitve in prenesti praktična znanja vsakdana. Udeležencem skozi vse leto nudijo programe v obliki delavnic, individualnih svetovanj in pogovornih ur o najrazličnejših temah: od priprave na porod in starševstvo, vadbe za nosečnice, zobozdravstvene vzgoje, zdravega življenjskega sloga, zdravega hujšanja, gibanja, odvajanja od kajenje do podpore pri spoprijemanju z depresijo, tesnobo, stresom. Za krajše individualne posvete, podporo in pomoč lahko zainteresirani pokličete na center v okviru pogovornih ur, na telefonsko številko 070 644 443 ali jim pišete na e-naslov: ckz@zd-izola.si.

Vsi si želimo dolgo in zdravo živeti, a ob poplavi različnih informacij danes marsikdo sploh ne ve več, kako poskrbeti za zdravo življenje in dobro počutje. Katere so torej tiste zdrave navade, zaradi katerih bomo tudi v pozni starosti čili in polni energije? Kaj odloča o tem, kakšno bo vaše zdravje - kaj lahko storite vi? Vsi vemo, da se je treba gibati. Zdrav življenjski slog je osnova za zdravje. Tak slog obsega zdravo prehrano, telesno aktivnost, opustitev nezdravih življenjskih navad in izogibanje stresu. Življenjski slog je postajal čedalje bolj nezdrav. Vse to je pustilo posledice tudi na zdravju. Naše življenje je veliko lepše, če skrbimo za naše zdravje.

Vljudno vabljeni vsi, ki razmišljate o svojem zdravju in si želite pozitivnih sprememb!

Deli novico: