TOŽILSTVO ZA DR. OSKARJA ZAHTEVA ZAPOR: "Mazač in oderuh", ki je sodišču predložil lažno diplomo

Kronika

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je z zaključnimi besedami včeraj nadaljevala glavna obravnava zoper Franja Keleminovića, znanega tudi kot doktor Oskar. Državna tožilka Damjana Bandelj je za očitani kaznivi dejanji mazaštva in oderuštva zahtevala skupno dve leti zapora in denarno kazen, zagovornik Roman Završek pa oprostilno sodbo.

Fotografija je simbolična.

Za očitano kaznivo dejanje mazaštva je Bandljeva predlagala eno leto in šest mesecev zapora, za kaznivo dejanje oderuštva pa osem mesecev zapora. Ob tem bi moral plačati 900 dnevnih zneskov ter vrniti 21.600 evrov, kolikor mu je plačala Curkova za "zdravljenje" rakavega obolenja. Prav tako naj bi poravnal tudi stroške sodnega postopka.

Bandljeva je prepričana, da je bil dokazni postopek temeljit in je tožilstvu uspelo dokazati očitana kazniva dejanja. Nasprotno pa je Keleminovićev zagovornik prepričan, da je bila odločitev Curkove, da je izbrala drugačen način zdravljenja, in ne operacije in kemoterapije. Zato je predlagal oprostilno sodbo.

BONUS VIDEO: Goran Lukič o "novodobnem suženjstvu" na Kozini, vložili so kazensko ovadbo

Završek je sodni senat opozoril tudi na procesne napake, saj obtoženemu Keleminoviću na začetku ni bilo omogočeno prevajanje in je zato med zaslišanji lahko prišlo do nesporazumov zaradi nepoznavanja jezika.

Zaradi poznega začetka včerajšnje glavne obravnave je predsednik sodnega senata Igor Majnik prekinil zaključno besedo zagovornika, ki jo bo moral zaključiti na naslednjem naroku, predvidoma 20. junija.

Do obtožbe Keleminovića je prišlo po smrti Ajdovke Ave Curk, ki je umrla pred osmimi leti. Državna tožilka Damjana Bandelj je v obtožnico zapisala, da naj bi do smrti Curkove, ki je imela rakavo obolenje, prišlo zaradi jemanja zeliščnih pripravkov, izvajanja klistirjev in drugih načinov zdravljenja doktorja Oskarja. Za zdravljenje naj bi doktorju Oskarju Curkova plačala 22.500 evrov.

To pa ni edina zadeva, zaradi katere novogoriško sodišče obravnava Keleminovića. V drugi obtožbi mu državno tožilstvo očita preprečitev dokazovanja, ker naj bi predložil lažno diplomo ene od univerz v Odesi v Ukrajini. Tam so ga namreč neuspešno iskali v evidenci njihovih nekdanjih študentov oziroma diplomantov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija