TOŽBA 22-KRAT ZABODENE MEDICINSKE SESTRE: Od ZD Piran in zavarovalnice zahteva plačilo premoženjske škode in rento

Piran

Medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Piran Jelka Jerančič, ki jo je leta 2016 z nožem napadel neprištevni Koprčan, zdaj na delovnem sodišču toži delodajalca in zavarovalnico za plačilo premoženjske škode in rento. Sodišče naj bi v nadaljevanju postavilo izvedenca ekonomske stroke, v igri pa je še vedno možnost poravnave.

Fotografija je simbolična. 

Predmet sedanjega postopka je zgolj upravičenost do premoženjske škode in njena višina, je uvodoma pojasnila sodnica Mojca Fajdiga.

Javnost je bila že na začetku izločena, saj je zastopnica zavarovalnice Generali Mateja Budin tožeči stranki predstavila ponudbo za poravnavo. Na prošnjo zagovornice Jerančičeve, odvetniške kandidatke Kristine Nardin je sodnica določila 15-dnevni rok, da se tožnica opredeli do predloga poravnave.

Sicer pa je sodišče narok preložilo za nedoločen čas zaradi postavitve izvedenca ekonomske stroke. Odvetnica Budinova je sicer predlagala, da naj izvedenec ugotavlja tudi višino pokojnine Jerančičeve. Temu mnenju se je pridružil odvetnik Peter Butinar, ki zastopa zdravstveni dom. V tej zadevi bi starostna upokojitev za tožnico nastopila najkasneje v treh do štirih letih, zato bi bilo po njegovem mnenju smiselno upoštevati to okoliščino.

Nardinova je tem navedbam nasprotovala, saj Jerančičeva ne izpolnjuje pogojev za starostno upokojitev, prav tako iz vlog toženih strank ni razvidno, kdaj bi te pogoje izpolnila.

Februarja 2016 je neprištevni Koprčan v piranskem zdravstvenem domu 22-krat zabodel medicinsko sestro. V piranskem zdravstvenem domu je takrat iskal eno od zdravnic. Ko je vstopil v njeno ordinacijo, je bila tam medicinska sestra Jerančičeva, ki jo je napadel. Večkrat jo je zabodel v obraz in roke.

Zaradi napada ima medicinska sestra danes le še pet odstotkov vida na enem očesu ter zmanjšano gibanje ene roke. Ker je izgubila globinski vid, ne more več opravljati svojega dela. Napad ji je pustil tudi hude psihične posledice.

Jerančičeva je tožila zdravstveni dom, ker naj zaposlenim ne bi zagotovil varnega delovnega okolja in naj ne bi sprejel ustreznih varnostnih mehanizmov. Delovno sodišče je leta 2017 pritrdilo Jerančičevi in ji prisodilo 50.000 evrov odškodnine, sodbo pa je leto kasneje potrdilo še višje delovno sodišče. Vrhovno sodišče pa je lani delno ugodilo reviziji, ki sta jo vložila zdravstveni dom in zavarovalnica Adriatic Slovenica, ter znesek odškodnine prepolovilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija