TORKOVE PREISKAVE POTEKALE TUDI V KOPRU: Zasegli več elektronskih naprav in podatkov ter listine

Kronika

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v torkovi preiskavi na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra, preiskali več stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, v katerih so zasegli več elektronskih naprav in elektronskih podatkov ter listinsko dokumentacijo.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, so preiskave izvedli "s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi opreme".

Preiskave so izvedli v sodelovanju s kriminalisti policijskih uprav Ljubljana in Celje ter ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva RS. Za čas izvajanja nujnih preiskovalnih dejanj so dvema osumljenima osebama odvzeli prostost in odredili policijsko pridržanje, po opravljenih hišnih preiskavah, ki so jih zaključili v poznih večernih urah, pa sta obe osebi izpustili. Zbrane dokaze bodo preiskovalci v nadaljevanju predkazenskega postopka, ki še ni zaključen, preverili in ovrednotili, so navedli.

Ob tem so na Generalni policijski upravi znova poudarili, da policija vodi kriminalistične preiskave najzahtevnejših kaznivih dejanj oziroma predkazenske postopke zgolj in samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca - tako je tudi v primeru omenjene preiskave, ki jo od vsega začetka usmerja specializirano državno tožilstvo, so navedli. Preiskavo so sicer začeli na podlagi prijave, ki jo je policija prejela konec aprila.

Po poročanju medijev sta med osumljenimi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki naj bi mu bila med preiskavo odvzeta tudi prostost, in Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme, potrebne ob epidemiji koronavirusa. Preiskovalci naj bi preiskovali posel s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vredno dobavo medicinskih ventilatorjev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija