TONIN NA DRŽAVNI PROSLAVI V KOPRU: S prisotnimi delil nasvet o komunikaciji prek socialnih omrežij (FOTO)

Koper

Obrambni minister Matej Tonin je na sinočnji proslavi ob dnevu suverenosti v Kopru ocenil, da je bila odločitev za samostojno državo pred 30 leti pravilna, na prehojeno pot pa da smo lahko upravičeno ponosni. A je opozoril tudi na vse bolj pregrete politične strasti in pozval k njihovi umiritvi. Potrebujemo politični konsenz, je pozval.

Na državni proslavi v OŠ Koper je Tonin ocenil, da je tok javne razprave v slovenskem političnem prostoru zastrupljen in da se vse bolj zdi, da govorijo drug mimo drugega. Za umiritev strasti bi morali po njegovih besedah vsi narediti korak naprej. "Vsi skupaj lahko začnemo s tem, da naše objave na socialnih omrežjih dvakrat premislimo, preden jih objavimo. Ostra in žal prevečkrat žaljiva komunikacija prek socialnih omrežij nas ovira pri skupnih prizadevanjih v realnem življenju," je opozoril.

Številne odprte rane in bolečine ljudi je po njegovi oceni pokazal tudi spopad z epidemijo: "Priča smo še nikoli videnemu nezaupanju: ne le v odločitve politike, ampak tudi stroke, znanstvenikov, celo zdravnikov. Za svoje lastno zdravje in prihodnost naših otrok bomo naredili največ, če bomo zaupali znanosti. Ne bi smeli ostati gluhi ob opozorilih stroke, da koristi cepljenja še vedno izrazito odtehtajo tveganja."

Po oceni Tonina danes bolj kot kadar koli prej potrebujemo minimalni politični konsenz vsaj pri treh stvareh - v boju z epidemijo, pri nadaljnjem gospodarskem okrevanju in pri dokončanju predsedovanja Svetu EU. "To bi morali biti trije skupni nacionalni projekti do volitev, kjer ne bi smelo biti opozicije in koalicije, ampak zgolj Slovenija," je dejal.

Ne glede na vse pa je optimist in prepričan, da Slovenijo "lahko uvrstimo na zemljevid najbolj razvitih držav sveta": "Čeprav smo različni, bomo tudi v prihodnosti živeli v isti državi. Namesto, da delujemo drug proti drugemu, delujmo skupaj za Slovenijo. Osredotočimo se na stvari, ki nas povezujejo. Veselimo se uspehov drug drugega. Povezani namreč lahko storimo neverjetne reči."

Dan suverenosti, ki smo ga obeležili včeraj, je sicer po besedah obrambnega ministra priložnost, da se spomnimo vseh, ki so skozi dolga stoletja verjeli v idejo samostojne Slovenije, in slavimo tiste, ki so z orožjem in za ceno lastnih življenj branili mlado državo.

Spomnil je, da se je ravno v Kopru v noči s 25. na 26. oktober 1991 odvijalo sklepno dejanje dolgega procesa vojaške obrambe, ko je iz Slovenije odplula ladja s še zadnjimi vojaki JLA. Na mestu, kjer se je to zgodilo, so pred včerajšnjo proslavo ob slovenski himni tudi dvignili slovensko zastavo.

Po besedah Tonina je takrat "postalo dokončno jasno, da nam naše samostojnosti in neodvisnosti ne more vzeti nihče več", vojna za Slovenijo pa je bila dokončno dobljena. Čas slovenskega osamosvajanja bo sicer po njegovih besedah v zgodovino naroda zapisan z zlatimi črkami in kot čas, ko "smo bili kljub očitnim in vidnim razlikam" sposobni povezovanja.

Ocenil je še, da je Slovenska vojska v službi domovine in zato ne more biti breme države. Dogodki vojne za Slovenijo nam namreč jasno izpričujejo, da je dobro opremljena in izurjena Slovenska vojska ključna za zavarovanje in ohranitev slovenske suverenosti, je še dejal.

Državne proslave so se med drugim udeležili vsi štirje predsedniki - predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič in predsednik DS Alojz Kovšca. Popestrili so jo s kulturnim programom in pričevanji takratnih akterjev.

Janša tudi v Pivki

Predsednik vlade Janez Janša se je medtem včeraj v Parku vojaške zgodovine v Pivki udeležil tudi slovesnosti ob odprtju razstave "Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo". Janša je v nagovoru dejal, da je "v naravi človeka, da sanja, v naravi svobodnega človeka pa je, da ima možnosti, da te sanje tudi uresničuje", so sporočili z vlade.

Janša je v nagovoru povedal, da "ko smo postali suvereni, smo si priborili pravico, ne samo, da sanjamo, ampak smo dobili v roke tudi državo, kjer smo bili sami gospodar na svoji zemlji, in ki se mora truditi za to, da ima vsak posameznik, ne glede na to, kje se rodi, ne samo pravico do tega, da sanja, ampak tudi pravico do tega, da lahko te sanje v okviru možnosti in tega, kolikor je sam pripravljeni vložiti truda v to, tudi uresničiti," so v kabinetu predsednika vlade zapisali v sporočilu za javnost.

Razstavo so pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici ob trideseti obletnici plebiscita za neodvisno Slovenijo, na ogled bo do pomladi 2022. Zbrane na slovesnosti so nagovorili tudi direktor Parka vojaške zgodovine Pivka Janko Boštjančič, pivški župan Robert Smrdelj in pomočnica direktorja NUK Ines Vodopivec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bayliner |  26 .10. 2021 ob  10: 57
Tonin - Janšev ministrant ....
galeb |  26 .10. 2021 ob  10: 50
Je pa sigurno prej vprašal šefa če sme to povedat in sta se strinjala ti kar preberi zaradi lepšega vtisa. In sta se oba zarežala.
japajade |  26 .10. 2021 ob  08: 48
Sedan se ve, zakaj je v času proslave nad Koprom in v njegovi okolici bilo zaznati močan smrad po gnilobi in poniglavosti !
Ištrijan |  26 .10. 2021 ob  08: 37
Tonin: blablablablablablablabalablablablabalabla
kokodek |  26 .10. 2021 ob  08: 26
minister zdravnik predpisuje smrtna pravila glede cepljenja, gospodarsko okrevanje za kradljivce in podkupljivce, predsedovanju EU ena sama sramota, varnost v obliki nakupa starega neizpravnega orožja, oblastniško nespoštovanje zakonov, žaljenje ljudstva in policija v rokah stranke.....z vsem tem bi se morali strinjatijQuery112303898140950043396_1635229057154???

v NSI programu je privatizacija zdravstva, šolstva ...njihova kršćanska dobrota seže samo do bogatih!!!!!

pa še to: so oklepniki za v koš naredili tehnični????
vseved |  26 .10. 2021 ob  08: 14
14
Hinavščina krščanskih hlapcev. Če bi mu bilo kaj do Slovenije, ne bi bil z Janšo v vladi. Ampak oblast je slast!