TONI VODIŠEK OLIMPIJSKO SEZONO ODPIRA V MALLORCI: "Takšnih valov pri nas v Kopru tudi burja ne prinese" (FOTO)

Koper

V Palmi na španskem otoku Mallorca kajtar Toni Vodišek začenja s prvim tekmovanjem za svetovni pokal v formuli kite v letošnji olimpijski sezoni. Prvi dan je v izjemno razburkanem morju kajtal do 8., 14. in 1. mesta na uvodnih treh regatah. "Ni bilo ključno voziti hitro, temveč ne padati," je prvi dan svetovnega pokala opisal Vodišek.

Jadralce je na 53. Pokalu princese Sofije na Mallorci pričakal izjemno močan veter in visoki valovi. Vodišek, ki se bo letos prvič podal na olimpijske igre, želi v Španiji preizkusiti svojo formo, prvi dan in boj z morjem pa mu je prinesel drugačne in nove izkušnje.

"Bilo je naporno. Kaj takega pri nas v Kopru niti burja ne pripelje. Na to tekmo smo prišli testirat, kaj smo naredili pozimi. Moram priznati, da so nas tu pričakali pogoji, ki jih nismo trenirali. Takšnih valov v življenju še nisem videl. Veter med 20 in 28 vozlov je bil res močan, kaj takšnega pri nas doma tudi burja ne prinese," v šali pripoveduje Koprčan. Drugačne okoliščine so terjale nekaj prilagoditev, ki so se že v tretji in obenem zadnji regati uvodnega dne izkazale kot uspešne.

"Prvi dan je prišlo veliko novih izzivov. Po prvih dveh regatah nisem bil zadovoljen. Pred zadnjo sem premislil, dojel, da se je treba prilagoditi in voziti kot začetnik. Danes ni bilo ključno voziti hitro, temveč enostavno ne padati. Drugačen dan kot po navadi, tako da sem vesel, da mi je uspelo prebroditi tudi pogoje, ki jih nismo vajeni in sem uspel zmagati na zadnji regati uvodnega dne," zaključuje Vodišek, ki bo na Mallorci tekmoval vse do sobote.

Dekleta so imela dva starta. Koprčanka Marina Vodišek je v prvem plovu prijadrala na 18. mesto, v drugem pa ni nastopila. Po prvem dnevu je na 19. mestu.

V Palmi na španskem otoku Mallorca se je na 53. Pokalu princese Sofije danes začelo zares. Vetra je bilo, kot po...

Objavil/a Jadralna zveza Slovenije - Slovenian Sailing Federation dne Ponedeljek, 1. april 2024

Zaradi divjih razmer vseh predvidenih regat niso uspeli odjadrati tudi iQFOiL, v katerem nastopa Lina Eržen. "Nič nismo naredili, ker je pihal močan veter, zaradi česar organizatorji niso uspeli postaviti boj. Imeli so namreč boje z električnim pogonom, ki jih je odnašal veter. Ni prijeten občutek, ker bi lahko naredili dobre vožnje v pogojih, ki Lini ustrezajo," je prvi dan razočaran povzel Igor Eržen.

Dve predvideni regati so odjadrali jadralci razreda ILCA. Naš olimpijec Žan Luka Zelko je začel vzpodbudno, v prvi regati sicer prehitro startal, drugo pa odjadral odlično in končal četrti v svoji skupini. "V vetru nad 20 vozlov smo odjadrali dva plova. V prvem plovu sem startal odlično in vrhunsko držal svojo linijo, tako da sem bil takoj po startu v ospredju s prvo grupo, a ko sem po cilju prišel do regatne barke, sem videl, da sem startal prehitro. V drugi plov sem vstopil samozavestno, imel super start, držal svojo linijo do obrata z leve strani na desno in takoj po obratu videl, da sem v prvih pet. Odjadral sem do konca skupaj s trojico, ki je končala pred mano in končal na četrtem mestu. Čeprav sem naredil UFD v prvem plovu, sem zadovoljen s svojim jadranjem in s tem, da sem uspel uresničiti cilje, ki smo si jih zadali za danes," je povedal.

Lin Pletikos v ILCA 6 je včerajšnja plova končala na 44. in 19. mestu v skupini in prvi dan končala na 62. mestu v konkurenci 114 jadralk.

Regata se bo nadaljevala danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija