TOMOSOVI DELAVCI NA CESTI: Danes so prejeli odpovedi pogodb o zaposlitvi

Koper

Po oklicu stečaja koprskega Tomosa prejšnji teden so danes zaposleni prejeli odpovedi pogodb o zaposlitvi, je za STA potrdil sindikalist Sašo Ristič. S tem je tudi začel teči 15-dnevni odpovedni rok, znotraj katerega bodo še delali. Poleg stečajnega upravitelja so bili prisotni tudi predstavniki zavoda za zaposlovanje in sindikata.

Koprsko okrožno sodišče je prejšnji četrtek nad Tomosom začelo stečajni postopek in za upravitelja imenovalo Štefana Verna. Predlog za stečaj so na sodišče dali delavci lanskega novembra. Kot je takrat povedal sindikalist Skei Sašo Ristič, so delavci to storili po tem, ko niso dobili izplačanih plač, prispevkov, regresa in v nekaterih primerih niti solidarnostnih pomoči. Direktor in lastnik Iztok Pikl je takrat za Primorske novice ocenil, da podjetje še ni zrelo za stečaj, ob tem pa pojasnil, da delavcem dolguje regres in dve plači.

Ristič je danes potrdil, da so maloštevilnim preostalim Tomosovim delavcem danes izročili odpovedi pogodb o zaposlitvi. Poleg stečajnega upravitelja je bil prisoten tudi sam Ristič ter predstavniki zavoda za zaposlovanje. Znotraj 15-dnevnega odpovednega roka bodo delavci v ponedeljek še prišli na delo in bodo skupaj s stečajnim upraviteljem opravili "inventuro", je še pojasnil Ristič, ki je ponovno obžaloval usodo ene nekdaj najbolj prepoznavnih blagovnih znamk na območju bivše Jugoslavije.

Plače in regres naj bi dobili

Kot so danes poročale Primorske novice, je od okoli 20 zaposlenih ostalo vsega osem delavcev, ki jim Tomos dolguje tri plače in regres, v nekaterih primerih pa tudi jubilejne nagrade. Plače in regres bodo sicer zagotovo dobili, saj gre za prednostne terjatve, je navedel časnik. Čas za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic sicer za upnike poteče 3. aprila.

Stečaj Tomosa sledi dolgotrajnim težavam zadnjega lastnika in direktorja Iztoka Pikla, ki je Tomos prevzel leta 2015, potem ko se je Hidria odločila, da ga v sklopu prodaje nestrateških naložb proda. Kljub prvotnim optimističnim napovedim so obdobje Piklovega vodenja podjetja zaznamovali negotovost zaradi skromnih naročil, zamude pri plačilih in nazadnje tudi prepoved razpolaganja s Tomosovo blagovno znamko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija