TOKRAT BODO RUMENOZELENE: V prodaji so vinjete za leto 2020

Slovenija

Od včeraj je mogoče kupiti rumenozelene vinjete z letnico 2020. Cene, vrste vinjet in njihove ročnosti ostajajo iste, ravno tako tudi cestninski razredi, v katere se uvrščajo vinjetna vozila. Na Darsu voznikom svetujejo, naj vinjete kupijo pri pooblaščenih prodajalcih. Rožnate letne vinjete sicer ostajajo v veljavi do konca januarja 2020.

V prodaji je tako od danes devet različnih vrst vinjet za 2020: letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa).

Za letno vinjeto za osebna vozila bo treba tudi tokrat odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter tedensko 15 evrov. Za kombinirana vozila bo letna vinjeta še naprej stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30 evrov, za motorna kolesa pa cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih. Za mesečno bodo morali lastniki motornih koles odšteti 30 evrov, za tedensko pa 7,5 evra.

Letošnje rožnate letne vinjete ostajajo v veljavi do konca januarja 2020.

Prodaja vinjet sicer iz leta v leto narašča, skupaj z rastjo prometa na slovenskih avtocestah in hitrih cestah. Kot so pojasnili na Darsu, je vrednost prodanih vinjet od lanskega 1. decembra do konca letošnjega oktobra znašala 191,15 milijona evrov, kar je 6,5 milijona evrov več kot v primerljivem obdobju leto prej.

Uporaba vinjet na avtocestah in hitrih cestah je v Sloveniji obvezna, če vozniki te uporabljajo brez veljavne vinjete, je predpisana globa 300 evrov. Če vinjete ne namestijo na vozilo z njenim prvotnim lepilom ali če z nedovoljenim posegom spremenijo oz. zmanjšajo učinkovitost lepila, pa globa znaša 500 evrov.

Darsovi cestninski nadzorniki so od začetka leta do 25. novembra zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet izdali 54.079 plačilnih nalogov. Globe od kazni se sicer v celoti stekajo v državni proračun, in ne Darsu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  02 .12. 2019 ob  08: 33
300€ globe je premalo . Premalo je tudi kontrol.