TO STA POVEDALA IZVEDENCA: Je uprava Luke Koper imela strokovno podlago za nakup deleža TTI?

Koper

Uprava Luke Koper se je za nakup deleža v slovaški družbi TTI po besedah izvedencev ekonomske in logistične stroke odločila na podlagi uglednih strokovnih mnenj, o oceni vrednosti deleža pa izvedenca danes na okrožnem sodišču v Kopru nista imela enakega mnenja. Sojenje Robertu Časarju in soobtoženim se bo predvidoma zaključilo 20. junija.

Nekdanji člani uprave Luke Koper Časar, Aldo Babič in Marjan Babič ter nekdanji izvršni direktor Milan Pučko se zagovarjajo zaradi obtožb o zlorabi položaja ob nakupu 10-odstotnega lastniškega v slovaški logistični družbi TTI leta 2009.

Tožilstvo ocenjuje, da je Luka Koper delež močno preplačala. S tem naj bi obdolženci oškodovali Luko Koper za več kot 20 milijonov evrov. Obramba trdi, da 10-odstotni delež ni nujno vreden 10 odstotkov skupne vrednosti podjetja, ampak je k temu treba dodati sinergijske učinke okrepljenega poslovnega sodelovanja med družbama.

Branko Mayr je kot izvedena priča ekonomske stroke med drugim dejal, da pričakovane sinergije na splošno lahko vplivajo na vrednost lastniškega deleža. Na konkretno vprašanje, ali je bilo septembra 2008 mogoče pričakovati sinergijske učinke nakupa 10-odstotnega deleža, pa je odgovoril, da v skladu s pravili njegove stroke ne.

Kot je po sojenju pojasnil, iz podatkov, s katerimi je razpolagal, vrednosti deleža ni mogoče ugotoviti. Tega tudi ni računal, ker bi bil za to potreben izjemno velik delovni vložek in sodišče tega ni zahtevalo. Poudaril pa je, da je imela uprava Luke Koper vse strokovne podlage, ki jih običajno v takšnih primerih ima, to so mnenja uglednih svetovalnih svetovalnih hiš, kot sta Deloitte in Taxgroup.

Izvedenec za logistiko Bojan Rosi je sodišču pojasnil, da v njegovi stroki drugače vrednotijo sinergije, in da so učinki partnerstva relevantni. Če se dve podjetji dogovorita za zavezništvo, dosegata boljše rezultate. Možnost izkoriščanja sredstev oziroma infrastrukture drugega podjetja je izjemno pomembna. Pri tem kapitalska povezava ni nujna, a je koristna, je profesor z mariborske Fakultete za logistiko dejal.

Za izračun potenciala sinergij 10-odstotnega deleža TTI je uporabil napredno napovedovalno metodo na podlagi statističnega modeliranja, ki zahteva zelo zmogljivo računalniško opremo. Upošteval je podatke, ki so bili razpoložljivi leta 2008. Simulacija je potrdila napovedi svetovalne hiše Deloitte, da bi bil posel po petih letih dobičkonosen, in da je bila odločitev uprave pravilna, je še zatrdil Rosi.

Naslednji narok v sojenju je razpisan za 30. maj. Takrat sta predvidena zaslišanje zadnje priče in zagovor enega od obdolžencev. 20. junija bodo predvidoma sledile zaključne besede tožilstva in obrambe, ni pa rečeno, da tudi sodba.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija