TO SO POLETNE PRIREDITVE NA OBALI, KI JIH BOSTE LAHKO OBISKALI: Pod vprašajem jubilejna izvedba Melodij morja in sonca

Slovenija

Kljub negotovosti zaradi novega koronavirusa bodo v slovenski Istri to poletje vendarle izpeljali večino tradicionalnih kulturnih prireditev, od Piranskih glasbenih večerov do Primorskega poletnega festivala. Zaradi veljavnih vladnih ukrepov, zlasti omejitve na največ 50 ljudi, bodo koncerte in gledališke predstave izpeljali na prilagojen način.

V Avditoriju Portorož načrtujejo izvedbo Piranskih glasbenih večerov na odprtem prizorišču ob križnem hodniku minoritskega samostana v Piranu. Izvedba že 40. glasbenega Festivala morja in sonca pa še ni potrjena, je povedala direktorica Avditorija Dragica Petrovič.

Končno odločitev morata podati še piranska občina in RTV Slovenija. "Če zamudimo časovnico pri sami organizaciji, tudi sama izvedba ni optimalna, sploh če gre za jubilejno izvedbo festivala," je opozorila Petrovičeva.

1800 sedišč, a pri izvedbi sodeluje 200-članska ekipa

Na prizorišču v Amfiteatru je sicer 1800 sedišč, kjer bi lahko zagotovili varnostno razdaljo med občinstvom, a so tu še druga vprašanja, saj pri izvedbi festivala od vaj do neposrednega prenosa sodeluje približno 200-članska ekipa.

Ob predpostavki novih sprostitev vlade pa bo na izvedbo prireditev v Avditoriju pomembno vplivala odločitev pristojnih na piranski občini oz. na prihodnji seji občinskega sveta, je še dodala sogovornica. Kaj več bo zato znanega po 6. juniju.

Primorski poletni festival (PPF) bo potekal od 1. julija do 31. avgusta, so potrdili v Gledališču Koper. Trenutno se ukvarjajo z oblikovanjem programa in določitvijo lokacij. Istočasno vadijo za predstavo Stoletje mjuzikla v režiji Stanislava Moše iz Češke, ki bo premiero doživela v prvih dneh PPF. V gledališču vadijo še za predstavo Dom Bernarde Albe v režiji Yulije Roschina.

Predstave za manj igralcev

V Kopru se pripravljajo tudi na začetke študijev nekaterih drugih predstav, ki jih bodo uprizarjali v prihajajoči sezoni. Zaradi negotovosti o ukrepih, ki bodo veljali jeseni, ko se začenja gledališka sezona, pa je v tem trenutku prezgodaj govoriti o izvedbi predstav: "Vsekakor bomo upoštevali vsa priporočila pristojnih inštitucij, ki bodo veljala v danem trenutku."

Že zdaj pa je jasno, da bodo posegli po besedilih za manj igralcev in se prilagodili novim razmeram. Predstave, pri katerih začenjajo s študijem, so tako za dva oz. tri igralce. Izjema so že začeti koprodukcijski projekti Stoletje mjuzikla in Jugoslavija, moja dežela.

V Gledališču Koper finančno izgubo za marec, april in maj ocenjujejo na 120.000 do 140.000 evrov.

Poleg PPF si v Kopru poleti lahko obetajo prireditve, kot so Folkest, Poletni gledališki večeri, Poletje z biseri, MareziJazz, Homo na plac, JEFF, Oživela ulica, PUF in Etno Histeria, so pojasnili v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper.

Koprska občina bo predvidoma ta teden objavila dodatni rok za prijavo na javni razpis za sofinanciranje prireditev in promocijskih aktivnosti, s katerim bodo še dodatno spodbudili organizatorje prireditev k organizaciji poletnih prireditev v dovoljenih okvirih. "Zato lahko pričakujemo, da se bo na omenjen seznam prireditev dodala še kakšna dodatna prireditev," napovedujejo v koprskem zavodu.

Vse prireditve bodo potekale v skladu z veljavnimi vladnimi ukrepi. Če bodo ostali v veljavi trenutni ukrepi, na prireditvah ni mogoče pričakovati veliko ljudi, v Kopru pa bodo delali v smeri, da se ljudje npr. razporedijo na več prizorišč v dovoljenem obsegu, ki je trenutno omejen na 50 ljudi.

Bodo pa zato letos odpadli junijski Caprisov koncert, Večerna glasbena čarovnija, Srednjeveški dnevi v Kubedu in Zvoki Istre ter Večer opernih arij - Tespisov voz, medtem ko so tradicionalni glasbeni festival FENS prestavili na september.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija