"TO SO LAHKO TEMPIRANE BOMBE": Zaskrbljenost zaradi zavrženih agresivnih psov na priljubljeni primorski sprehajalni poti

Slovenija

V javnosti je odjeknila zgodba o zavrženih in tudi agresivnih psih, ki so jih v zadnjem letu večkrat opazili na območju med Ilirsko Bistrico, Sežano in Kozino, kjer se nahaja priljubljena sprehajalna pot. Gre za zapuščene srednjeazijske ovčarje. Nazadnje je dva takšna opazil lastnik ob svoji hiši.

Omenjena psa sta nato prevzela oskrbnika iz Zavetišča Horjul. Eden izmed dveh ovčarjev je bil agresiven in po besedah oskrbnice Polone Samec oskrbnika še sama ne vesta, "kako sta živa in zdrava". "Si pa ne predstavljam, kaj bi bilo, če bi na tej svoji poti, tistih nekaj ur, ko sta bila zapuščena, srečala kakšnega človeka, ki bi se vtaknil vanju, ali pa kakšnega manjšega psa ali otroka," je v prispevku v Tedniku dejala Samčeva.

Takšni psi naj bi bili sicer sami po sebi mirni, poudarja drugi oskrbnik, "a če ti nekdo meša vse živo, da ne veš, kakšna genetika je v ozadju, kako so bili zlorabljeni in na kakšen način so bili zlorabljeni … To so lahko tempirane bombe."

Nekaj dni pred tem dogodkov sta oskrbnika na isti sprehajalni poti našla dva mladiča podobne pasme, a nista bila agresivna. Podobno pa tudi oktobra lani, ko so našli pet podobnih psov. Takoj so pomislili, da gre za enakega lastnika, "ki jih je spet zapustil pri nas". Takšnih primerov je na tem območju še več, ugotovili pa so tudi, da se psi med seboj poznajo. Njihovega izginotja ni nihče prijavil.

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je s problematiko seznanjena, a navajajo, da nimajo dokazov, da gre za pse, ki imajo istega lastnika. V kolikor se izkaže, da so bili psi namerno zapuščeni, je zagrožena kazen od 800 do 1000 evrov na žival.

Mikročipi najdenih ovčarjev so različni – od italijanskih do romunskih –, a vsi vodijo do romunskega vzreditelja Iuliana Margarita, ki živi v Italiji.

Slednji je najprej trdil, da je živali prodal slovenskemu lastniku, a je zgodbo nato spremenil. Omenjeni Romun je novinarki RTV po telefonu pojasnil, da je psa podaril drugemu Romunu, a da sta mu po poti, ko se je ustavil v Sloveniji, psa ušla. Potrdil je tudi, da je podaril tudi pse, ki so jih našli v lanskem letu.

Kot poudarja Igor Strnad iz Slovenskega kluba za velike pasme in molose, bi pošten človek v takšnem primeru pobeg psov prijavil, saj da gre za povzročitev splošne nevarnosti. "Ampak če je bilo to šestkrat narejeno, to zame ni primer zavrženega psa, ampak lahko govorimo o organiziranem kriminalu."

Takšne pse običajno zavržejo, ko so slabega zdravja, ali pa so zaradi napačne vzgoje agresivni in nevarni, je še pojasnil. A v dotičnem primeru naj bi bili razlogi drugačni. Možno je namreč, da so bili psi namenjeni za pasje borbe. Psi, ki sta jih našla oskrbnika, imajo namreč vidne poškodbe.

V Sloveniji je zelo malo primernih posvojiteljev za takšne pse, saj je prevzgoja izjemno zahtevna. Še vedno pa ostaja odprto vprašanje, kaj storiti, če bo lastnik zahteval svoje živali nazaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  09 .12. 2022 ob  14: 04
Vse, ki jih polovijo naterat cistit gozdove!
manemebasat |  09 .12. 2022 ob  13: 44
@Istriano Ja, njih bi bilo treba uspavat!
vseved |  08 .12. 2022 ob  20: 45
Kaj je teško psa uspavat?
Istriano |  08 .12. 2022 ob  16: 47
14
V bistvu je okoli Ilirske Bistrice precej bolj nevarno, da ti vlomijo migranti in kaj pokradejo. Po gozdovih tam okoli odvržejo migranti toliko smeti, da ni za verjeti.