"TO NI KAZEN, TEMVEČ PRISPEVEK": Benetke bodo maja začele zaračunavati vstopnino!

Svet

Obiskovalci Benetk bodo morali od maja za vstop v mestno središče plačevati vstopnino. Ta se bo odvisno od letnega časa gibala med tremi in desetimi evri, so sporočile mestne oblasti. Sprejem sklepa o uvedbi vstopnine je predviden prihodnji torek, 5. februarja, danes poročajo italijanski mediji.

Vstopnino bodo morali plačevati turisti, ki bodo v Benetke pripotovali z avtom, letalom ali ladjo, vključno s potniki na križarkah. Najvišji znesek bodo zaračunavali v mestu na praznike, ob katerih je gneča obiskovalcev največja.

Tisti, ki bodo v Benetkah prenočili, bodo plačila "davka na pristanek" oproščeni, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Enako velja za študente tamkajšnje univerze ter številne dnevne migrante, ki v mesto prihajajo na delo.

"Ne želimo kaznovati turistov, pač pa od njih terjamo prispevek za vzdrževanje in čistočo mesta," milanski časnik Corriere della Sera v današnji številki navaja besede beneškega župana Luigija Brugnara.

Župan si želi v treh letih doseči, da bi turisti ne rezervirali zgolj namestitve v hotelih, pač pa tudi dnevne izlete. S tem bi lahko mesto bolje nadzorovalo tok obiskovalcev.

Predstavniki opozicije v mestnem svetu zahtevajo nadzor, s katerim bi zagotovili, da se bo pričakovanih 50 milijonov evrov dodatnih prihodkov dejansko uporabilo za boj proti propadanju mesta. V času največje gneče v Benetkah naštejejo do 130.000 turistov dnevno. Domačini te številke spremljajo z vse večjo zaskrbljenostjo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija