TO LETO PA RES! Kako obdržati optimizem in se držati zaobljub?

Trendi

Povsem možno, da ste tudi vi med tistimi, ki so v prednovoletnem času sestavili seznam novoletnih zaobljub. Odlično, to pomeni, da ste na dobri poti k pozitivni spremembi, a le, če se boste zaobljub tudi zares držali. Praksa žal pogosto pokaže, da že v prvih tednih januarja večina pozabi na svoje dobre namene, zaobljube pa ostanejo neizpolnjene. Da se vam to ne bi zgodilo tudi letos, v nadaljevanju sledi nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da se boste svojih novoletnih zaobljub zares držali.

Ne pustite, da vaše zaobljube zbledijo

Če so vaše novoletne zaobljube natančne in dobro opredeljene, ste na dobri poti. Preveč splošne novoletne zaobljube so najpogosteje tiste, ki sčasoma zbledijo, saj jih prelahko prilagodimo svojim trenutnim željam, predvsem pa pripravljenosti na spremembe. Novoletne zaobljube zapišite, da jih ne boste pozabili, nato pa jih redno prebirajte – tako boste najlažje spremljali, kako vam gre in katere vam je že uspelo izpolniti.

Delite z drugimi

Se želite prepričati, da se boste novoletnih zaobljub resnično držali? Delite jih z družino, prijatelji, sodelavci … Če je ena izmed zaobljub, da boste shujšali, vam sodelavci verjetno ne bodo nenehno ponujali sladkih pregreh. Če pa želite z novim letom opustiti kajenje, vam bo seznanitev bližnjih s svojo namero pomagala, da vas ne bodo nenehno vabili na kadilske odmore. Če se zaobljub ne boste držali, boste zagotovo deležni zbadanja s strani najbližjih – včasih je že to najboljša motivacija, da se svojih zaobljub resnično držite.

Priskrbite si pomoč

Pri nekaterih zaobljubah vam bo precej lažje, če boste imeli pomoč – pa naj gre za prijateljico, ki vas bo vzpodbujala, zdravnika, ki vam bo pomagal narediti načrt hujšanja, ali osebnega trenerja, ki vam bo pokazal, katere vaje so najbolj primerne za vas. Nikar naj vam ne bo nerodno prositi za pomoč. Najverjetneje boste ugotovili, da so nekatere stvari neverjetno lažje, če se jih lotite s pomočjo in podporo za to usposobljenih ljudi. Zakaj bi si še dodatno oteževali že tako težke spremembe?

Osredotočite se na zabavne zaobljube

Se tudi na vašem seznamu zaobljub vsako leto znajdejo tiste zoprne – o hujšanju, telovadbi in bolj zdravi prehrani? Ni čudno, da se jih nikoli ne uspete držati … Letos se osredotočite na zabavne zaobljube, saj lahko tudi te opazno izboljšajo kakovost vašega življenja. Odločite se na primer, da se boste v novem letu pogosteje družili s prijatelji – le koga to ne bi spravilo v boljšo voljo? Če se boste v življenju bolj zabavali in boste boljše volje, bodo tudi na prvi pogled težke stvari naenkrat postale lažje.

Upoštevajte vse možnosti

Pri opredeljevanju in izpolnjevanju novoletnih zaobljub je pomembno, da se ne omejujete – morda izpolnitev od vas zahteva večje, drastične spremembe. Morda za resnično osebnostno izpolnitev potrebujete novo zaposlitev, prekinitev zveze, ki vas utesnjuje, ali selitev v novo mesto. Razmislite o vseh možnostih, nikar pa nobene ideje ne zavrzite le zato, ker se na prvi pogled zdi preveč drastična.

Obenem pazite, da ne zapadete v situacijo, ko se vam majhne spremembe ne zdijo več dovolj dobre. Res je, da bi vam selitev v novo stanovanje prišla prav – a to ne pomeni, da v starem stanovanju ne smete pospraviti hladilnika in končno prepleskati tistega zidu, ki vas moti že celo večnost. Načrtovanje velikih sprememb je super, a nič ni narobe, če med čakanjem ali zbiranjem poguma za velike spremembe poskrbite tudi za manjše – morda se bo izkazalo, da so ravno te tiste, ki jih potrebujete!

Odpovejte se zaobljubi

Ali si že nekaj let zapored vedno znova obljubite isto stvar – ki pa vam nikoli ne uspe? Morda je čas, da se tej zaobljubi odpoveste … Temeljito razmislite, kaj ta zaobljuba pravzaprav pomeni in zakaj vam vedno znova spodleti - morda jo lahko preoblikujete tako, da jo boste z lahkoto dosegli.

Se vsako leto prvega januarja odločite, da boste shujšali 15 kilogramov? Se čudite, da vam nikdar ne uspe? Letos se odločite, da shujšate pet kilogramov – to vam bo zagotovo uspelo brez večjih težav, obenem pa boste dobili motivacijo in zagon za naprej. Četudi vam bo izguba petih kilogramov vzela celo leto, boste po treh letih lažji za vseh želenih 15 kilogramov – kar je neprimerno boljše od tega, da si leto za letom obljubite 15 kilogramov manj, nato pa tega nikoli ne dosežete, kajne?

Naj zaobljube postanejo del vašega vsakdana

Morda zveni neverjetno, a neprijetnih dolžnosti se precej lažje navadimo, če za njih poskrbimo vsak dan, ne pa le nekajkrat na teden. Ste se letos odločili, da boste začeli redno telovaditi? Vsak dan namenite 30 minut telesni vadbi! Tako bo precej lažje, kot če bi se odločili, da boste telovadili ob torkih in četrtkih – nato pa vse ostale dneve namenili obupovanju nad tem, da vas kmalu spet čaka vaš telovadni dan.

Ne pričakujte popolnosti

Ljudje nismo popolni, zato tudi od sebe nikar ne pričakujte popolnosti, saj boste najverjetneje le razočarani. Če vam pri izpolnjevanju novoletnih zaobljub spodleti, ne izgubljajte časa z obupovanjem, ampak poskusite znova. Vztrajnost je najboljše zagotovilo za pozitivne spremembe. Lotite se majhnih sprememb in tako zmanjšajte možnost neuspeha, predvsem pa ne pozabite, da je vaš cilj boljše in bolj zabavno življenje – ne pa mučenje samega sebe!

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija